2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megrajzolják az emberiség teljes családfáját

2005. április 19. 09:49

A világ népeinek származását akarja tovább tisztázni az a hatalmas projekt, amelybe most a National Geographics Society és az IBM számítástechnikai óriáscég belevágott: öt év alatt világszerte 100 ezer vérmintát gyűjtenek össze bennszülött népek önkénteseitől, hogy azután ezek genetikai elemzésével kimutassák: honnan származnak, egy közös gyökérből erednek-e ezek a népek.

Korábban

A világ legősibb kétlábújának csontvázát találták meg Etiópiában
A világ legősibb kétlábújának részleges csontvázát találták meg Etiópia észak-keleti részén. A kövület 3,8 - 4 millió éves, és alig 60 kilométerre attól a lelőhelytől találták meg, ahol 1974-ben az első kétlábú csontvázat, amely `Lucy` néven vált világhírűvé.

Mindannyiunk közös őse 3500 évvel ezelőtt élhetett Kelet-Ázsiában
Kutatók szerint a világon élő hatmilliárd ember közös őse i.e. 1415 körül élhetett Kelet-Ázsiában. Bár a dátum elég közelinek tűnik, a felfedezés nem okoz igazi meglepetést.

Előkerültek a legöregebb amerikaiak
A legrégibb Amerikában talált koponyák 27 csontváz társaságában több mint 100 évig a mexikóvárosi Antropológiai Múzeum raktárában rejtőztek.

Egy hasonló program már 1991 óta folyik. A kutatás azonban nem kapott megfelelő anyagi támogatást, miután politikai vádak érték: egyes kutatók rasszistának bélyegezték, a bennszülött népek pedig `vámpír-projektről` beszéltek, amellyel értékes orvostudományi információkat merítenének a kutatók a veszélyeztetett törzsek véréből és cserébe nem adnának semmit. A mindezek miatt viszonylag szerény szinten folyó kutatás során 52 néptől vettek mintát. Az elemzés első eredményeit bemutató tanulmány 2002-ben kimutatta: az egyedek génállományát olyan öt nagy `fürtbe` lehet sorolni, amely megfelel kontinensüknek és így fajuknak is. Ez a tanulmány több máshoz hasonlóan azt mutatta ki, hogy a különböző földrészeken élő népek családfája egyetlen gyökérre vezethető vissza: az Északkelet-Afrikából mintegy 50 ezer évvel ezelőtt terjeszkedni kezdő populációra. Az ember onnan kiinduló elterjedésének a története nagyjából ismert, de még sok benne a fehér folt.

 

 

A mostani kutatás az előző projekthez képest százszoros léptékű, és olyan "részletkérdések" kutatására is módot ad, mint hogy hol volt az indo-európai nyelvek elveszett őshazája, vagy hogy hagytak-e maguk után genetikai nyomot útjaikon Nagy Sándor seregei. Spencer Wells, a program vezetője okult a korábbi támadásokból, és kijelentette: a kizsákmányolás vádját úgy akarja elkerülni, hogy a törzseknek pénzt kínál kulturális értékeik megőrzésére, illetve oktatásra. A fedezetet a Waitt Family Foundations of San Diego elnevezésű magánalapítvány biztosítja, no meg az, hogy a kutatás eredményét nyomban készpénzre váltják: egy kis genetikai minta - szájüregi kenet - és 99,95 dollár beküldése fejében bárki megtudhatja, a családfa melyik ágával - melyik férfi- vagy női vonallal - áll rokonságban.

 

A kutatók nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy szinte az utolsó utáni pillanatban fognak hozzá: az egyes vonalak a múltban még helyhez köthetőek voltak, hiszen alig néhányan vágtak neki a világnak, ma már azonban nagy a keveredés. A mostani kutatást máris bírálták, ezúttal módszertani alapon. A komplett vérmintákat kívánja ugyanis megőrizni, ameddig lehet, más kutatásokkal ellentétben, amelyek mintánként két-háromszáz dolláros költséggel a vérből kivont fehér vérsejteket gyakorlatilag örök életűvé téve konzerválták a kutatás alapanyagát. Wells ezzel szemben a magas költségek miatt azt hozta fel, hogy számos nép és törzs nem fogadja el, hogy az egyén halála után sejtjei tovább éljenek.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár