2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A királynő sakkfigurájának és politikai hatalmának koevolúciója

2005. február 7. 11:43

Hol, mikor és miért született meg a királynő sakkfigurája, és milyen módon vállhatott a fekete fehér kockás játéktér félelmetes figurájává Európa különböző államaiban. Kiderül Marilyn Yalom könyvéből, mely a királynő sakkfigurájának és európai hatalmának koevolúciós fejlődésével foglalkozik.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a sakk királynőjét Kasztíliai Izabelláról mintázták . A királynői figura megerősödése a nőtörténészek szerint valamivel előbb kezdődött és párhuzamosan zajlott a királynő politikai-hatalmi felértékelődésével.

A Perzsiában megszületett stratégiai játékban az arab világban az indiaitól eltérően, a vezér, azaz a király figurája uralta a sakktáblát. A középkori Európában azonban ismét a királynő vette át a vezér szerepét. Ez a szerepcsere kiválóan nyomon követhető az Ibériai-félszigeten, ahol a zsidó és a muzulmán kultúra hatása sokáig meghatározó volt, de a középkor alkonyán a királynő kerekedett felül. Kezdetben mindkét koronás sakkfigura lépéseit szigorú korlátok övezték, de a középkor végére, ebben a játszmában Európában a királynő nyert, mozgástere megnőtt, átalakult, csakúgy, mint az egész játék.

Marilyn Yalom könyvei

Blood Sisters : The French Revolution in Women's Memory (1993)
A History of the Breast (1997)
A History of the Wife (2001)
Birth of the Chess Queen (2003)

Marilyn Yalom "Birth of the Chess Queen" című könyvében érdekes párhuzamot von a nevezetes sakkfigura szerepének megerősödése és az európai hús-vér királynők hatalmi szerepének gyarapodása között. Yalom állítása szerint az ezredfordulót megelőzően, az i.sz. 980-as években, a vén kontinens nagy részén királynők uralkodtak. Ott, ahol a politikai hatalom örökletes formát öltött, és a királyi udvar megteremtette a központi irányítást, a király felesége, az örökösök anyja, a ház úrnője gyakran aktív és befolyásos tagja volt a politikai-hatalmi játszmáknak.

Európa egyes részein gyakran előfordult, hogy a királynőt a királlyal együtt felszentelték. A sakk szabályainak ismertetése, benne a királynővel, ez idő tájt jelenik meg először az európai írott források között.

Az ezernégyszázas évek végére a királynő új erőtől duzzadó szerepének megjelenése a sakktáblán pedig egybeesett Kasztíliai Izabella politikai hatalmának kiteljesedésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár