Hitler elfeledett szövetségesei

Kékesfehér fénybe burkolózik Prága

2004. november 10. 13:00

Prága történelmi városrészeinek sétálóutcáin és terein fokozatosan ismét bevezetik a gázlámpákat, hogy minél inkább visszaadják a Moldva-parti metropolis ősi központjának egykori hangulatát.

Az első 26 darab gázlámpát, amelyek a XIX. századi lámpák hű másolatai, a napokban szerelték fel, s helyezték üzembe a híres Óvárosi tér szomszédságában elterülő Szénpiac téren. `Célunk, hogy a lakosság és a turisták örömére az ódon és hangulatos zegzugos utcákba, valamint a terekre esténként visszahozzuk az egykoron megszokott, romantikus, kékesfehér fényt. A világban ma már ritkán látni ilyent, s nem titkoljuk, hogy ezzel is vonzóbbá akarjuk tenni Prágát` - nyilatkozta újságíróknak Pavel Klega, az óvárosi tanács képviselője.

 

A tervek szerint gázlámpákat kap a híres úgynevezett Királyok útja, amely a mai belvárosi Reprezentációs háztól az Óvárosi téren, a Károly-hídon és a Kisoldalon keresztül a Hradzsinba vezet. Ezt a turisták által nagyon kedvelt sétáló utat azért nevezik Királyok útjának, mert egykoron a mai Reprezentáció ház helyén lévő épületben választották meg a cseh királyokat, akik aztán gyalog felvonultak a várhegyre, hogy a Hradzsinban elfoglalják trónjukat. Ugyancsak gázlámpákat kap a Hradzsin tér és környéke, valamint a Kisoldali tér is, ahol magyar és cseh nyelvű emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy az ott álló egykori jezsuita kolostorban lakott a XVIII. században néhány évig II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem.

 

A cseh fővárosban egyébként az utolsó gázlámpákat, amelyek a várhegy alatti Kisoldal egy-két utcájában égtek még, a múlt század hetvenes éveinek elején váltották fel korszerű villanylámpákkal. Prága az európai kontinens egyik turisták által leginkább látogatott történelmi városa. Az idén várhatóan mintegy 3,8-4 millió külföldi keresi fel, a tavalyi 3,3 millióval szemben. Statisztikai kimutatások szerint a Csehországba látogató külföldiek mintegy 55 százaléka a száztornyúnak becézett Prágát is felkeresi.

 

(Panoráma)

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!