2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elásták a csatabárdot

2004. október 18. 12:37

Az amaHlubi törzs száz év után kötött békét Nagy Britanniával.

Több mint egy évszázaddal azután, hogy az egykori brit gyarmati hatalom megfosztotta trónjától királyukat, vérbe fojtotta lázadásukat és elűzte az amaHlubikat földjeikről, ez a kis dél-afrikai törzs elásta a csatabárdot és megbékélt hajdani ellenfelével. A KwaZulu-Natal tartományban lezajlott szertartáson a brit kormány küldötte elismerte, hogy az elődök nagy kárt okoztak a kis közösségnek.  `Nagyon boldogok vagyunk, ez nagy nap számunkra` - jelentette ki a héten megrendezett szertartáson Langalibalele herceg, az 1889-ben a britek börtönében meghalt amaHlubi király szépunokája. A királyt azért csukták le a britek, mert a 19. század végén, az angol-zulu háború idején népével fellázadt a gyarmati hatalom ellen.

 

Brit katonák az angol-zulu háborúban

A ceremóniára a törzs területén, a Drakenberg hegyekben került sor. "A mi népünk azt tartja, hogy uralkodóink haláluk után is mutatják számunkra az utat - jelentette ki őséről szólva Langalibalele herceg az ünnepségen. - Fogságban azonban nem létezhet uralkodó. Ezért volt fontos számunkra, hogy kiszabadítsuk szellemét, és így tovább irányíthassa népét." Ann Grant, Nagy-Britannia dél-afrikai nagykövete elismerte, maga sem tudta, milyen fontos az elhunyt király rabláncainak feloldozása. A törzs több ezer tagja tapsolt és örömujjongásban tört ki, amikor a nagykövet átadta a királyság jelképeit, a trónt, a leopárdbőr főfödőt és a királyi pálcát a hercegnek, akit immár II. Langalibalele királynak hívnak. A hegyekben élő mintegy tízezer amaHlubi szemében ez azt jelentette, hogy a britek immár elismerik királyuk fennhatóságát.

 

Az 1818-ban született I. Langalibalele népe szemében félisten volt, aki természet-fölötti erővel bírt. A dél-afrikai kormány négy éve visszaadott a törzs tagjainak 8 ezer hektárnyi területet azon a földön, ahonnan a britek űzték el elődeiket több mint egy évszázada. A brit kormány kötelezettséget vállalt az amaHlubik gazdasági fejlődésének támogatására. A törzs a zulu egyik nyelvjárását beszéli, de tagjai szerint eredete más, több évszázaddal ezelőtt a Kongó folyó térségéből vándoroltak mai területükre.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár