2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Királyt választottak Japánban

2004. október 18. 10:43

Okinaván az októberi királyválasztáson a Ryukyu királyságra emlékeztek, mely a 12. századtól a Meidzsi reformokig meghatározó szerepet töltött be a japán történelemben.

 
 

A Ryukyu-dinasztia (1429-1870) idején erős kínai, koreai, és délkelet-ázsiai hatás érte a szigetország kulturális tradícióit.

A japán Ryukyu-szigetcsoport részét képező Okinava a második világháborúban a csendes-óceáni front legnagyobb csatájának színhelye, majd a Japán elleni légiháború legfontosabb támaszpontja volt.

A Tokiótól 1600 km-re délre fekvő, 1500 négyzetkilométer területű, egymilliós lakosú szigeten az amerikaiak 1945. április 1-én szálltak partra, majd 1945. június 21-ig elfoglalták az egész szigetet.

1971. június 17-én írták alá azt az amerikai-japán egyezményt, amely a Ryukyu szigetek, s köztük Okinava Japán fennhatóságát biztosítják.

Az amerikai közigazgatású terület ma is az Egyesült Államok egyik legfontosabb haditengerészeti támaszpontjaként ismert.

A szigetországban állomásozó 47 ezer fős amerikai haderő személyi állományának több mint a fele Okinava amerikai katonai támaszpontjain teljesít szolgálatot.

A Shuri királyi palotánál novemberben megrendezett kulturális fesztiválon a király család és az udvartartás hagyományos viseletét öltik magukra.

 Képünkön Hidetada Miyagi és Miyuki Sakemoto a Shuri újjáépített királyi palotánál, a Ryukyu királyság ünnepén évente megrendezésre kerülő királyválasztáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár