A vörösterror 133 napja

Kulturális sokszínűség vagy hasonlóság?

2003. december 5. 03:20

Összefogtak az európai múzeumok, hogy tárlataikat könnyebben mutathassák be a közönségnek

Korábban

Semmi sem az, aminek látszik
Ekkora sort utoljára a nyolcvanas évek elején, a Lenin-mauzóleumnál láttam, no meg tavaly húsvétkor a Vatikáni Múzeum előtt. Otthon talán az Andrássy úton, a Terror Házánál

`www.culture.fr`
Ilyen lenne......
Az európai kiállítás gazdag kínálata, a múzeumok folyamatosan növekvő internetes jelenléte egy olyan portált követelt, ahol egy helyen megtalálhatjuk a múzeumok és a kiállítások listáját. Ezen okból nagy európai múzeumok konzorciuma életre keltette a kiállítási kalendáriumot(www.euromuse.net). Az első változatot már 2001 őszén megtalálhatták az arra kószáló tárlatlátogatók. November elején a portál új köntösbe bújt, és felülete is megújult.

Európa jelentősebb múzeumainak virtuális hálózata állna elvileg a felhasználók rendelkezésére. Ám ha ráklikkelünk az URL-re, nem történik semmi különös, próbálja a gép letölteni az oldalt, majd hibaüzenettel találjuk szembe magunkat. Először az juthat eszünkbe, hogy nem rendesen adták meg a webcímet, esetleg egy e lemaradt, vagy euromuseum-ként kéne megpróbálni, de hiába minden igyekezet és ötlet, "a hiba nem a mi készülékünkben van."

Az oldal aktuális művészet -és kultúrtörténeti kiállításokról adna hírt, részletes leírásokat olvashatnánk, ráadásul a nyitvatartási időt, és a belépődíjat is feltüntetik. Ezen túl a múzeumról szóló háttér-információkkal halmoznának el minket, és gyűjteményeiket is figyelmünkbe ajánlanák, közvetlen hozzáférést biztosítanának a múzeumok weboldalaihoz. Ha működik az oldal, egyszerűen kereshetünk időre, országra, de akár a tárlat témáját is megadhatjuk. A találatokat az adott ország nyelvén (ahol a múzeum található) és angol nyelven tűntetik fel.

Az oldalt nem csak egyéni látogatóknak, hanem utazásszervezőknek is ajánlják, hisz könnyűszerrel meg tudják tervezni a városlátogatást, és közbe tudják iktatni az aktuális, és általuk érdekesnek tartott tárlatokat, múzeumokat.

Jelenleg 14 ország - Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Görögország, Olaszország, Írország, Hollandia, Spanyolország Svédország és a Cseh Köztársaság - száz múzeumát jegyzi az adatbázis. Az elkövetkezendő időben Kelet-Európa és a társult országok múzeumaival bővül a lista.

Közvetlenül a múzeumok adják és juttatják el a portálra az információkat. Ily módon kezeskedik az euromuse.net a minőségért és az aktualitásért. A projektben résztvevő múzeumok egyénisége teljes egészében felismerhető marad.

A kiállítási portál egy közös európai projekt, amelyet a Londoni Nemzeti Galéria, a párizsi Musée du Louvre, és a Réunion des Musées Nationaux, a Bécsi Művészettörténeti Múzeum, a holland Rijksmuseum Amsterdam, a dán Statens Museum for Kunst Kopenhagen és a Berlini Állami Múzeum hoztak létre. Ám az idő múlásával több európai ház is részese lett a továbbfejlesztésnek.

A projekt financiális részét a Berlini Állami Múzeum és a londoni Nemzeti Galéria saját vagyonukkal támogatták, és más múzeumok tagsági díját is ők állták. Internetes megjelenésükkel az európai múzeumok kulturális sokszínűségét és hasonlóságát szeretnék bemutatni, a másik cél, hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen az épp aktuális tárlatokról.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!