2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ismeretlen sír a ghizai piramisnál

2004. szeptember 7. 11:19

Eddig ismeretlen, 2500 éves sírt tártak fel a ghizai piramis mellett. A felfedezés még értékesebb kincsek felé vezethet.

A kutatást az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke, a Múlt-koron is gyakran szereplő Zahi Hawass vezette. A temetkezési helyet 400 darab, ujjnyi szobrocskát és hat koporsó-méretű, a gránitfalba vájt fülkét találtak.


Zahi Hawass szerint a régészek már három hónapja azon dolgoznak, hogy a Szfinx és a Khephrén (Hafré)-piramis között talált gránitaknát megtisztítsák.


Hawass elmondta: Ghiza legújabb régészeti szenzációjának létezését akkor kezdték gyanítani, amikor egy négyoldalú, később temetkezési helynek bizonyult helyiségre bukkantak. Hawass, hogy a felfedezést igazolja, felkapaszkodott egy piramisra, és madártávlatból is megszemlélte a helyszínt.


Ezután a munkagépeké volt a főszerep: több tonna homokot kellett eltávolítaniuk, hogy a kutatók lejuthassanak a 10 méter mélyen fekvő sírkamrába. Hawass elmondása szerint odalent egy fakoporsó és négy türkizkék fajanszfigura várta őket - ezt az anyagot szívesen használták az ókori egyiptomi művészek.


A "shawabtis"-nak nevezett szobrocskák szolgákat ábrázolnak. A feladatuk az volt, hogy gazdájuk helyett megválaszolják a túlvilágra vezető út kérdéseit, ott pedig a holtakat szolgálják - nyilatkozta Hawass az Associated Pressnek.


Hawass abban reménykedik, hogy ha még 10 méterrel meghosszabbítják a kutatóárkot, további kincsekre lelnek - talán még egy gránitszarkofág is előbukkanhat. A sírkamra a 26. dinasztia korában (i. e. 664-525) épült - abban az időszakban, mely kulturális megújulást jelentett Egyiptomnak, és amelyben pompás, hatalmas sírok épültek - közölte még Hawass a sajtóval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár