2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

2004. szeptember 3. 12:09

Korábban


Napóleon és Nelson ükunokái kibékültek

A trafalgari csata emlékére szervezett kiállítás kedvéért még a két régi ellenfél, Nelson és Napóleon ükonokája is megbékélt egymással.

Megtalálták Nelson admirális hajóját

Hivatásos kincsvadászok bejelentették: Uruguay partjainál megtalálták Horatio Nelson kedvenc hajóját, az HMS Agamemnont, melyen az admirális elcsábította Lady Hamiltont, és elvesztette egyik szemét.

Newton legyőzte Churchillt

A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból.

Nelson nílusi hősei

Kétszáz évvel a napóleoni háborúk után megtalálták azon angol katonák sírjait, akik Anglia leghíresebb admirálisa, Horatio Nelson alatt szolgáltak, és az abukiri csatában estek el.

Az esendősége teheti modern hőssé

A dél-európai hírszerzési szolgálatot ugyanis Nelson irányította. Dr. White szerint `ezeket az információkat nem tették közzé Nelson halála után, mert túl személyesnek ítélték őket`. Az admirális mondandója ugyanis nem korlátozódik tengerészi vagy katonai hivatására. Egy alkalommal azt kérte sógornőjétől, Sarah Nelsontól, hogy maradjon szeretője, Lady Hamilton mellett, hogy az ő jelenlétével lehessen igazolni Neson majdani látogatását kedvesénél.


"Együttérzéséért könyörgöm, és arra kérem, ne hagyja magára drága s kiváló Lady Hamiltonunkat. Kétségbeesne ennek még a gondolatára is, akárcsak jómagam. Ön kiváló szállást kap, zaklatni nem fogják, s mindez semmibe sem kerül önnek" - írta a szerelmes és konspiratív admirális.


Az sem volt épp a viktoriánus történetírók ínyére, hogy Nelson sűrűn váltott levelet Warren Hastingsszel, India főkormányzójával, akit 1787-ben pazarlással és a benáreszi rádzsa zsarolásával vádoltak. Nelson egyik levelében éppen Hastings jóindulatát és erényességét magasztalja, melyekről szerinte egy ember jelleme oly kiválóan megismerszik. "Sohasem feledem irányomban tanúsított jóindulatát, és biztosíthatom, hogy eddig bárminő dicséretet kaptam, s az bárkitől is érkezett légyen volt, egyik sem oly keltett oly hálás érzelmeket bennem, mint az öné" - írta az admirális a hírbe hozott kormányzónak.


Lucy Moore történész, aki 2002-ben a BBC-nek a legnagyobb brit megválasztásáról szóló műsorában Nelson mellett kardoskodott, úgy gondolja: "Minél többet tudunk meg róla, annál nagyobb az esélye rá, hogy modern hőssé váljon. Akadt a múltjában egy s más, ami a viktoriánus erkölcsök szerint nem volt helyénvaló, és ártott volna a nimbuszának. Napjainkban azonban épp a morális dilemmák és az emberi esendőség tesznek valakit hőssé."


A leveleket jövő júliusban állítják ki a greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban nyíló, Nelsonról és Napóleonról szóló kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár