2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Nelson admirális hajóját

2004. március 31. 10:00

Hivatásos kincsvadászok bejelentették: Uruguay partjainál megtalálták Horatio Nelson kedvenc hajóját, az HMS Agamemnont, melyen az admirális elcsábította Lady Hamiltont, és elvesztette egyik szemét.

Korábban

Nelson nílusi hősei
Kétszáz évvel a napóleoni háborúk után megtalálták azon angol katonák sírjait, akik Anglia leghíresebb admirálisa, Horatio Nelson alatt szolgáltak, és az abukiri csatában estek el.
A pollen elárulja a hajóroncsok korát
Serge Muller, a Montpellier Egyetem II. kutatója azt állítja: a hajóroncsokban talált, egy-egy régióra jellemző növények pollenszemcséi nyomravezethetik a kutatókat a hajó eredeti építési helyének azonosításában.
Megtalálták Darwin hajóját
Brit tengeri régészek egy csoportja bejelentette, hogy közel jár a hajózás története egyik legfurcsább rejtélyének megoldásához: vélhetőleg megtalálták azt a hajót, melyen Charles Darwin evolúciós elméletéhez vezető kutatásait végezte.
Megtalálták Dareiosz hajóhadának roncsait
Görög és kanadai régészek arra számítanak: feltárhatják az i. e. 492-ben Athosz hegyénél megsemmisült perzsa hajóhad maradványait.
Kalózhajót találtak Walesben
A 2002-ben az Usk folyón, Newportnál talált roncs valószínűleg a "Királycsinálóként" is ismert Warwick earljének, az egyik leghatalmasabb 15. századi angol nemesúrnak a tulajdonában állt.

`http://www.milhist.dk`
Horatio Nelson
A 64 ágyús Agamemnon 1809-es elsüllyedéséig őfelsége flottájának egyik büszkesége volt. A felfedezők máris elkezdtek dolgozni a hajó kiemelésének tervein, pedig még a csillagászati összeget felemésztő tengermélyi kutatás is hátravan.
A roncs felkutatását mindeddig az Uruguay és Brazília közti veszélyes tengerfenék akadályozta meg. A kicsvadászok tíz éves megfeszített munkáját azonban siker koronázta: addig-addig túrták a tengerfeneket legalább egy ágyú után, amely bizonyosan Nelson hajójáról származik, míg végül ráakadtak egyre. Ezután már biztosra veszik: ahol az ágyú, ott kel nyugodnia valahol az iszapban a legendás angol hadihajónak is.

Az Agamemnon részt vett az 1805-ös trafalgari ütközetben, és több mint 30 éven át szelte a habokat. Megfordult minden kontinensen. Maga Nelson is nagy becsben tartotta, és szerette az 1777-ben, Henry Adams mester műhelyében épült hajót. Mégis az Agamemnon fedélzetén lett félvak: Calvi 1794-es ostromakor kilőtték a jobb szemét.
Az hadihajó nemcsak Trafalgarnál ált helyt, de bevetették a saintesi és a koppenhágai csatákban is. Később a flotta vezérhajójaként az angol sereget vezette a santo domingói csatában - ám röviddel ezután a Maldonado-öbölben zátonyra futott.

http://www.art-in-miniature.org
HMS Agamemnon
A búvárok múlt héten az életük kockáztatásával húztak ki egy ágyút a vízből. Bár mindenki meg van róla győződve, hogy az ágyú az Agamemnonról származik, a bizonyítás akár öt évig is eltarthat, hiszen az ágyút speciális laboratóriumba kell szállítani. Csak az ott kapott eredmények döntik majd el véglegesen a fegyver származását. Az ágyún első pillantásra is kiolvasható az 1787-es évszám, és az "AB" betűk. A szakértők ebből a két nyomból fognak kiindulni.

A csapat az amerikai felfedező, Crayton Fenn Surveyor nevű hajóján dolgozott, a hajó kiemelésének költségeit pedig Hector Bado uruguayi multimilliomos fedezi, aki szerint a lelet egyenértékű azzal, "mintha a Szent Grált találtuk volna meg". Az üzletember "a tengeri kutatás történetének egyik legfontosabb eseményének" nevezte az Agamemnon megtalálását és kiemelését a Scotsman hasábjain. Hector Bado a kincsvadászat kedvéért hátat fordított a busásan jövedelmező családi halászati cég irányításának, és csakis a hajóroncsoknak él. Az Agamemnon helyének azonosítását élete főművének tartja - az esemény mintegy megkoronázta az első ágyú 1999-es előkerülését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár