2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezt néztük kedd esténként – 2. rész: szocialista sorozatok

2023. április 25. 08:20 Múlt-kor

Négy héten át tartó szavazásra hívjuk a Múlt-kor történelmi magazin olvasóit! A ’60-as, ’70-es, ’80-as évek televíziózásának világába pillantunk most be, felelevenítve a legnépszerűbb filmsorozatokat, legyenek azok magyar gyártásúak, a szocialista országokban készültek, vagy akár a nyugati országokból importáltak. Olvasóinkat pedig arra kérjük, szavazzanak kedvenc sorozataikra, hogy végül kiderüljön: mit néztünk a legszívesebben kedd esténként?

Szocialista sorozatok

Kórház a város szélén (Nemocnice na kraji města / Nemocnica na okraji mesta)

Kitalált városban (Bor), de valódi kórházban (Most) forgatták a csehszlovák filmsorozat 20+13 dramatikus részét. A magyar női szívek felelőse Blažej doktor volt, de a férfi nézők sem panaszkodhattak: a szépséges Inka nővér őket is a képernyő elé szegezte kedd este 8 óra után. A színészek nagyon komolyan vették a felkészülést: a forgatások reggelén már a nagyviziten ott voltak és jegyzeteltek, hogy kellő szakértelemmel tudják játszani szerepüket napközben. Egy alkalommal egy valódi sebet a Sovová doktornőt játszó Eliška Balzerová varrt össze 12 öltéssel – miközben a beteg végig abban a hitben volt, hogy a fehér köpenyt csak igazi orvosok és nővérek hordják.

Forró szél (Врућ ветар)

Bár a legendássá vált Šurdának csak 10 rész adatott meg arra, hogy megnevettesse a magyar közönséget, főcímzenéjével, jellegzetes kalapjával, és folyamatosan ingadozó vérnyomásával kitörölhetetlen emlékeket hagyott bennünk. A folyamatosan önmagát és új állást kereső Šurda fanyar humorral mutatta be a szocializmus végnapjait élő Jugoszláviában élők kiúttalan élettörténeteit a saját botladozásain keresztül. A kávéfüggő exborbély elképesztő kanyarokon keresztül talál vissza eredeti foglalkozásához, miközben nagymamája, a magát nagymenőnek mutató barátja, Bob, és rokona, Firga próbálják „jó útra” téríteni – többnyire sikertelenül.

A tavasz 17 pillanata (Семнадцать мгновений весны)

Részben megtörtént események inspirálták a szovjet kém, Max Otto von Stirlitz 12 részbe öntött eposzát: Willy Lehman egykori Gestapo tiszt 1929-től Breitenbach néven jelentéseket küldött a szovjeteknek, de 1942-ben lebukott, és nyolc társával együtt kivégezték. A sorozat állítólag a KGB megrendelésére készült, hogy a sztálini időszakban tapasztalt túlkapások emlékét kissé elhomályosítsa. Ez némileg sikerült is, hiszen az ellen-James Bondnak titulált Stirlitz valósággal lubickolt a szerepében: konyak, Mercedes és attraktív hölgyek vették körül. A három évig tartó forgatás után a szerepet játszó Vjacseszlav Tyihonovot örökre Stirlitz szerepébe zárták a tévénézők – nemcsak Magyarországon, de a szocialista tömbön belül is.

A Fekete Macska bandája (Место встречи изменить нельзя)

Utólag belegondolva, valaki nagyon elaludhatott a moszkvai cenzúraosztályon, amikor a Vlagyimir Viszockij főszereplésével bemutatott szovjet bűnügyi sorozatot adásba engedték. Az 5 epizódban ugyanis megdöbbentő nyíltsággal mutatták be a 2. világháború utáni Moszkvát sújtó szegénységet, elharapózó bűnözést, a jegyrendszer valós és mély nyomorúságát. Mindennek ellenére mégsem szociosorozatot láthattunk kedd esténként, hanem egy valós – részben megtörtént – eseményre épített, izgalmas bűnügyi krimisorozatot, amiben a rendőrhiánnyal küszködő moszkvai rendőrség ádáz hajszát folytatott egy földalatti szervezkedés ellen.

Nők a pult mögött (Žena za pultem)

A szomszédos, szintén szocialista Csehszlovákia egy élelmiszerboltjának (némiképp idealizált) mindennapjait bemutató 12 részes sorozat központjában a nők közötti munkahelyi barátságok állnak. Az 1977-ben forgatott alkotást csak 1986-tól nézhették a magyar nézők, végigkövetve a nemrégiben elvált Anna Holubová (Jiřina Švorcová, magyar hangja: Földessy Margit) új munkahelyén való beilleszkedését.

Nektek melyik volt a kedvencetek?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár