Hitler elfeledett szövetségesei

Xéna élt!

2003. október 7. 02:55

Hatalmas termetű harcos amazon csontjait ásták elő Angliában egy 1500 éves sírból

`http://dsc.discovery.com`
A Lincolnshire melletti angolszász sírból a napokban került elő a 183 cm magas harcias asszonyság csontváza. Vélhetően ő is azokkal a férfi őslakosokkal harcolt együtt, akik a római hódítás végeztével kialakult kaotikus belviszonyok közepette törzsi háborúkba bonyolódtak.

A leletre akkor bukkantak, amikor a Channel 4 nevű angol tévécsatorna számára készítettek dokumentumfilmet ásatásról az "Időcsapat" nevű műsorba. Amint azt Ben Dempsey, a program producerének helyettese elmondta a Discovery Newsnak, már az felkeltette az érdeklődésüket, hogy a csontváz mellett sokkal hosszabb kard maradványára leltek, mint ami abban a korban (az 500 és 600 közötti szigetországi történelemben) megszokott volt. A második meglepetés akkor érte a régészeket, amikor konstatálták, hogy a sírban egy asszony tetemére bukkantak, méghozzá egy harcias amazonéra.

A leletet többen azonnal harcias királynőnek titulálták, ám a kutatók ezt cáfolják. Szerintük szó sincs olyan gyökerekről, mint amivel például a kereskedelmi televíziók manapság kedvelt hősnője, Xéna, vagy a 62-ben a rómaiak ellen fellázadt Boadicea királynő büszkélkedhet.

Sokkal inkább feltételezik az ásatást vezetők, hogy miután a rómaik elhagyták a szigetországot (409-410), a kirobbanó törzsi háborúk olyan kaotikus belpolitikai helyzetet teremtettek, hogy a különféle csoportoknak minden hadra fogható teremtményre -így adott esetben asszonyokra is - szükségük volt.

Nem ez az egyetlen amazon azonban, akire bukkantak a terepmunkákon. Találtak másik három sírt is, és az egyikben szintén nő fekszik fegyverrel , de az ő termete már sokkal alacsonyabb - azt is mondhatnánk, a korban szokásos méretekkel bírt. Hogy ezeknek a holttesteknek bármiféle, akár rokoni kapcsolata lenne a termetes asszonysággal, nem bizonyított.

Sokkal inkább elgondolkodtató azonban az egyik sírban talált férfi esete. A középkori harcos ugyanis magzati pozícióban lett elhelyezve a sírba, és kezeivel egy serleget ölel át. A régészek feltételezik, hogy abban bor vagy sör lehetett - megkönnyítendő az e világból eltávozott átkelését az árnyékvilágba. Ez azért érdekes, mert ehhez hasonlóval eddig még nem találkoztak a kutatók angolszász sírok feltárásánál.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!