2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

100 éves a Nobel-díj

2001. december 20. 06:29

Az alapító Alfred Nobel végrendelete értelmében öt kategóriában díjazzák az arra érdemeseket.

Az alapító Alfred Nobel végrendelete értelmében öt kategóriában díjazzák az arra érdemeseket. Magyarok közül eddig 12 fő kapta meg a legrangosabb tudományos elismerést.
A legenda szerint matematikai azért nincs, mert Nobel élettársa egy matematikusért hagyta el a dúsgazdag svédet. Így az egyébként jótékony Nobel mérgében megtiltotta, hogy valaha is az ő pénzéből akár csak egy matematikust is díjazzanak.

A Nobel-díjasok igencsak népes táborát rengeteg ismert személyiség is gyarapította. Anvar Szadat egyiptomi elnök és Begin izraeli miniszterelnök 1977-ben megosztva kapott békedíjat. Hasonló kitüntetést vehetett át Mihail Gorbacsov, Desmond Tutu, Kim De Dzsung, Teréz anya és Lech Walesa is. A lengyel szakszervezeti vezér egyébént éppen háziőrizetben volt, amikor egy autórádióból értesült kitüntetéséről.

Voltak olyanok is, akik nem vehették át a Nobel-díjat. Moszkvai nyomásra Borisz Paszternáknak 1958-ban vissza kellett utasítania az irodalmi Nobel-díjat. Igaz, 16 évvel később Szolzsenyicinnek már megengedték, hogy átvegye az ugyanebben a kategóriában neki ítélt elismerést. Hitler - orosz kollégáihoz hasonlóan - szintén megtiltotta néhány német professzornak, hogy elfogadják a díjat.

Az orvosi Nobel-díjasok közül az egyik legkiemelkedőbb Albert Scweitzer volt. Az elsimerés értékét a döntéshozók megállapítása szerint cseppet sem csökkenti az a tény, hogy 1998-ban a Viagra nevű gyógyszer feltalálóit illette a díj.

A magyar Nobel-díjasok közül talán Szentgyörgyi Albert neve a legismertebb. Díja elnyerésében - amelyet 1937-ben vehetett át - szerepet kapott a C-vitamin felfedezése. Elkötelezett humanista volt. A második világháború idején még titkos diplomáciai küldetést is elvállalt. Magyarországot 1947-ben hagyta el. Életének utolsó szakaszában a rákkutatásnak szentelte minden idejét. Szentgyörgyi nemcsak ismertségével üt el az elitklub magyar származású tagjaitól, hanem abban is, hogy ő volt az egyetlen magyar, aki Budapestről indult el a díjat átvenni. A Nobel-díj Bárány Róbert esetében szó szerint életet mentett. Az éppen orosz hadifogságban sínylődő orvoskutató ugyanis csak a svéd kormány közbenjárására szabadulhatott ki börtönéből 1914-ben. A 12 fős társaságból Hevesy Györgyöt jelölték legtöbbször. 1943-as Nobel-díját megelőzően hétszer szerepelt a neve a listán. A tucatnyi tudós mellett Szilárd Leó, Eötvös Loránd és Teller Ede nem kapott Nobel-díjat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár