2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tatai Esterházy-kastély parkjában adták át a Magyar Konyha termelői díjait

2022. szeptember 13. 15:43

A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át. Formanek Ferenc és Képíró Anita, a Formanek Vineg’art Borecet Művek megalapítója, Mitlasóczki István a Kurca-parti kendermagos szárnyasok tenyésztője, valamit a Bálint-testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.

Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át. A díjban évente 3-3 olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségi javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”

Az idei díjazottokkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék magas és állandó minőséget képviseljen, azaz: ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.

A Formanek Vineg’art nevű különleges bor- és gyümölcseceteket előállító bodrogkeresztúri családi vállalkozás új életre keltette a hazai ecet-, és balzsamecet gyártást és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.

A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.

A Bálint Kert nevű gazdaságban, Zsámbokon Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel.

A Magyar Konyha Termelői Díjazottak

2013
Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng
Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt
Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna

2014
Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász
Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor
Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja

2015
Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt
Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek
Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány

2016
Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
Vereckei Ágnes – kézműves mustár
Bésán János – Pepo papa tökmagolaja

2017
Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma
Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt

2018
Fekete Zsóka – mangalicatenyésztő
Élő Bolygó – Szentgál, biodinamikus gazdaság
Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár