2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Körülölelnek bennünket építészeti kincseink

2022. március 7. 09:50

Évszázadok remekművei, őseink épített örökségei között töltjük mindennapjainkat: finoman kidolgozott apró részletek, gondosan megtervezett harmonikus titkok tárulnak fel előttünk, ha figyelmesen járjuk az utcákat és tekintetünket az épületek homlokzata felé fordítjuk.

Halászbástya
Kilátás a Halászbástyáról (Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)

A szecessziós épületeket díszítő Zsolnay-kerámiák, a barokkos és reneszánsz formajegyekkel operáló kovácsoltvas díszítőelemek (elsősorban kapu-, lépcső-, erkély- és függőfolyosórácsok), valamint a klasszicizáló és neoreneszánsz épületek homlokzatainak szobrászati elemei varázslatossá és színessé varázsolják nagyvárosi környezetünket. Nem feledve azt sem, hogy minden tégla, cserép és kő mögött egy különleges történet vagy egy sajátos sors lapul meg. A minket körbevevő épületek ily módon válnak közös történelmünk tanúivá: nem csak funkciójuknak megfelelően otthonként, munkahelyként vagy iskolaként szolgálnak, hanem régi korok mesemondóiként is. Csak rajtunk múlik, hogy meghallgatjuk-e őket.

Magyarország és benne nagyvárosai, de főként a fővárosunk, Budapest világviszonylatban is unikális építészeti örökséggel bír: a hazánkba látogató turisták előszeretettel merülnek el abban az építészeti stíluskavalkádban, amely a történelmi korok mementójaként az elmúlt századok során alakította ki sajátos és egyben lenyűgöző arculatát. Különösen igaz ez Budapestre.

A római korok emlékeitől kezdve a középkori városfal romjain át megcsodálhatunk itt számos barokk, klasszicista, romantikus, eklektikus és szecessziós épületet, házat és létesítményt. A modernizmus napjainkig tartó kísérletezőkedve, Bécs, Párizs, Berlin és Róma nagyvárosainak kedvező hatásai, valamint a magyar tervezők ötletgazdag formavilága egy olyan kulturális sokszínűséget teremtett meg fővárosunkban, amely napjainkban nemcsak a turistákat, hanem a filmes szakma legelismertebb képviselőit is idevonzza.

Duna-part, Budai Várnegyed, Andrássy út. Tudod, hogy mi bennük a közös? Mindhárom helyszín felkerült az UNESCO világörökségi listájára, sőt a Duna-part ikonikus hídjaival és olyan páratlan látnivalóival, mint például a Citadella, Halászbástya, a Gellért-fürdő vagy az Országház már 1987-ben elnyerte e rangos elismerést! Ne elégedj meg fővárosunk világörökségi helyszíneinek bebarangolásával, készülj hosszabb útra és tekintsd meg hazánk azon tájegységeit is, amelyek szintén szerepelnek az UNESCO listáján! Ne hagyd ki Hollókőt, az Aggteleki- és a Szlovák-karszt egybefüggő barlangrendszerét, Pannonhalmát, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a pécsi ókeresztény sírkamrákat, a Fertő tavat, vagy a tokaji borvidéket sem!

Budapest és hazánk építészeti kincseinek felfedezésében, a világörökségi helyszínek bebarangolásában és a történelmi mementók titkainak feltárásában segítségetekre lehet a csodasmagyarorszag.hu, amely számos programot és lehetőséget kínál páratlan szépségű hazánk épített örökségének megismeréséhez. (x)

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kovácsoltvas korlát a Gresham-palotában (Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)A Halászbástya (Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)Zsolnay-kerámia a Magyar Államkincstár épületének tetején (Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár