2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Pokoli Színjátéktól az Under Jolly Rogerig – ezektől a rockalbumoktól őrültünk meg 1987-ben

2021. május 25. 11:14

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, május 25-én 1987 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, május 25-én 1987 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Új lendületet vett az Aerosmith karrierje 87-es nagylemezükkel, a Permanent Vacationnel. Némi barokkos túlzással azt is mondhatjuk, hogy ekkor kezdődött a zenekar máig tartó második aranykora. Az album stúdiómunkálatai előtt a csapat tagjai sikeresen vívták meg harcukat démonaikkal, és megtisztulva láttak neki profi külsős dalszerzők segítségével az új lemez dalainak megalkotásához. Igyekezetüket kiadójuk, a Geffen is nagyra értékelte, és egy új, 7 millió dolláros szerződést írtak alá a zenekarral. Az album augusztusi megjelenése után alaposan felpörögtek az eladások, és köszönhetően az olyan időtálló rockhimnuszoknak, mint a Rag Doll, vagy a Dude /Looks like a Lady/, a Permanent Vacationből pillanatok alatt elkelt jó néhány millió.

Rekordhosszú ideig, több mint három éven keresztül dolgozott negyedik nagylemezén a Def Leppard. A felvételeket számos nem várt esemény hátráltatta, a csapat dobosának, Rick Allennek kis híján tragikus kimenetelű autóbalesete például hosszú hónapokkal tolta el a Hysteria címet viselő album megjelenési dátumát. A végül 1987 augusztus harmadikán kiadott korong tizenkét tételt tartalmazott, és 62 perc feletti játékidejével nagyon sokáig a világ leghosszabb, bakeliten is kiadott rocklemezének számított. Az Island Records gondozásában üzletekbe került nagylemezből durván 20 millió példány talált gazdára, és ezzel mindmáig a zenekar legsikeresebb kiadványaként tartja számon a brit hard rockerek zseniális alkotását az egyetemes rocktörténelem.

Második nagylemezén, az 1987-ben kiadott Pokoli Színjátékon elődjéhez hasonló módon szövegíróként ismét Nagy Feró segítségét vette igénybe a Pokolgép, míg a keverőpult mögött nem kisebb név tologatta a potmétereket, mint a Karthago gitárosa, Szigeti Ferenc. A korong tíz tétele maximálisan kiállta az idő próbáját, hiszen számos, akkor publikált szerzemény még ma is kihagyhatatlan a zenekar koncertprogramjából. A Pokoli Színjáték 2005-től már CD-formátumban is elérhető, míg az eredeti bakelit változat erősen leharcolt állapotban is 20 euró körüli összegért szerezhető be az interneten.

Minden túlzás nélkül, bátran kijelenthetjük, hogy világszerte rockerek milliói nőttek fel a Guns N' Roses bemutatkozó nagylemezén, az 1987-ben kiadott Appetite for Destruction-ön.Pedig megjelenése idején komoly esély volt rá, hogy a korong végleg eltűnjön a süllyesztőben, hiszen az eredetileg tervezett borító témaválasztása miatt számos üzletlánc bojkottálni akarta az album árusítását, míg az első kislemez, az It's so Easy közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az áttörésre néhány hónapot még várni kellett. A nagy pillanat végül 1987 október harmadikán érkezett el. Ezen a napon debütált az MTV műsorában a Welcome to the Jungle klipje, és ezzel kezdetét vette az őrület.

A Helloween Walls of Jericho című klasszikusát, valamint a korai Kreator albumokat is jegyző csúcsproducerrel, Harris Johns-szal rögzítette Berlinben harmadik nagylemezét, az 1987-es keltezésű Killing Technology-t a kanadai techno-thrasher alakulat, a Voivod. Az értő kezeknek, valamint az album magas színvonalon megkomponált szerzeményeinek köszönhetően a zenekar szintet tudott lépni, és hosszú évek várakozása után végre a stílusirányzat élbandái közé kerülhettek. A korong a megjelenése óta eltelt harminc egynéhány évben semmit nem veszített értékéből, számos szaklap még ma is alapműként emlegeti a Killing Technology-t.

1987-ben adta ki legelső kalózos témájú nagylemezét a német Running Wild. Az Under Jolly Roger című albumot számos, a 2000-es években alakult pirate metal alakulat szokta elsőszámú kedvenceként emlegetni. A nyolc tételes korong a korabeli rajongók tetszését is elnyerte, hiszen Rolf Kasparekék alkotásából 250 ezer példányt adtak el világszerte. A rock and roll kalózok életébe a magyar rajongók is bepillantást nyerhettek, mivel a banda 1987 október elején öt koncertet is adott hazánkban, többek között Miskolcon és Kecskeméten. A setlist.fm adatai alapján mindegyik buli komoly nézőszámokkal zajlott le, a budapesti összejövetelen például 5000 rajongó követte figyelemmel a színpadon zajló eseményeket.

Kilenc saját szerzemény mellett Elvis Presley örökzöldje, a Jailhouse Rock is felkerült a Mötley Crüe 1987-ben kiadott negyedik nagylemezére, a Girls, Girls, Girls-re. Az igazi slágergyűjteménynek is nevezhető korong megjelenése hetében a Billboard lista második helyén debütált, hosszú hetekig tartó uralkodásának pedig csak Whitney Houston második nagylemeze, a multiplatina Whitney tudott véget vetni. Nemesfémből a Mötley háza táján sem volt hiány azokban az időkben, hiszen a korongból összesen 4 millió példányt értékesítettek az USA-ban, ami az akkori viszonyok közt éppen négy platinalemezt ért. Az album második kislemeze, a Wild Side pár évvel később a videojátékos piacot is letarolta, mint a GTA 4 egyik betétdala.

Hivatalos adatok alapján a Bikini katalógusának legnagyobb példányszámban értékesített tétele a zenekar 1987-ben a Hungaroton MHV által kiadott negyedik nagylemeze, a Mondd el. A kilenc szerzeményt tartalmazó korongon egy hosszú idő után végre megszilárdult felállású bandát hallhattak a vásárlók, a karizmatikus frontember, D. Nagy Lajos vezetésével. Bár az anyag megjelenése idején a korábbi énekes, Nagy Feró már nem volt a csapat tagja, azért az egyik legnagyobb sláger, az akkori magyar Néphadsereg nemhivatalos himnuszának is nevezhető Nehéz a dolga szövegét neki köszönhetjük.

Meglehetősen érdekes, ám rendkívül célravezető módon született meg a dallamrocker Dokken negyedik stúdióalbuma, az 1987-es Back for the Attack. Hogy a csapat két egymással legendásan rossz viszonyt ápoló tagja, a frontember, Don Dokken, valamint a gitáros George Lynch még véletlenül se gyilkolhassa meg egymást, személyes találkozás helyett kazettára rögzítve küldözgették oda-vissza friss ötleteiket. A módszer pedig nagyszerűen működött, hiszen a korong megjelenése után egy évvel platinalemezes státuszba került az Egyesült Államokban. A zenekar sokat köszönhet a klasszikus horror, a Nightmare on Elm Street alkotóinak, akik a széria harmadik részének filmzenéi közé beillesztették az album felvezető kislemezét, a Dream Warriort.

1987 szeptember végén került az üzletek polcaira a német Warlock negyedik és egyben utolsó nagylemeze, a New Yorkban, a Bon Jovi frontember nagybátyjának, Tony Bongiovinak tulajdonában álló legendás Power Station stúdióban rögzített Triumph and Agony. Bár a korabeli beszámolók alapján a zenekarban a felvételek idején már nem a legjobb hangulat uralkodott, valamint a felállással is voltak gondok, a korong egyáltalán nem sikerült rosszul, hiszen a rajta szereplő dalok nagy része ma is megtalálható a csapat egykori énekesnőjének, Doronak a koncertprogramjában, míg az albumnyitó All We Are komoly rádiós sikereket tud felmutatni: a dalhoz forgatott klip pedig rendszeresen szerepelt az MTV Headbanger's Ball című tematikus műsorában.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itt, további rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár