2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler a választási kampányban

2004. június 28. 12:54

Adolf Hitler ismételten feltűnik a novemberi amerikai elnökválasztások kampányában.

A George Bush újraválasztását hirdető republikánus párti honlapon egy olyan videófilm látható, amelyben képi montázs segítségével párhuzamba állítják a náci diktátort Bush elnök ellenfeleivel, John Kerry demokrata párti szenátorral, Michael Moore filmrendezővel és Al Gore volt alelnökkel. Miután Hitler vérvörös háttérrel egy nagygyűlésen szónokol, követi őt a `pódiumon` Gore, majd Moore, akinek 9/11 Fahrenheit című Bush-ellenes filmjét a napokban mutatták be az Egyesült Államokban.


Phil Singer, a demokraták egyik kampányszóvivője e képsorok azonnali visszavonását sürgette és bocsánatkérést követelt a republikánusoktól. "Az a tény, hogy Bush megfelelőnek tartja Hitler képmását felhasználni újraválasztási kampányában, komolyan megkérdőjelezi képességeit további négyévi fehér házi tartózkodásra" - hangsúlyozta a szóvivő. "Adolf Hitler több millió ártatlan embert ölt meg, és nincsen helye egy olyan kampányban, amely a nemzet jövőjéről és reményeiről szól."


Terry Holt, Bush kampánystábjának szóvivője szerint viszont a reklámfilm "csupán azt a haragot és pesszimizmust fejezi ki, amelyeket a Demokrata Párt által Bush elnök ellen intézett támadások váltanak ki." Holt hozzátette, hogy olyan emberek és szervezetek szavait használták fel, akik és amelyek a Demokrata Párt mögött sorakoztak fel, a Hitlerről készült felvételeket pedig a MoveOn nevű, szintén demokrata orientációjú szervezettől kölcsönözték, amely az év elején szintén felhasználta ezeket honlapján.


Tény, hogy a MoveOn Bush-ellenes reklámfilm-pályázatán, amelyre 1500 pályamű érkezett, volt két olyan, amelyekben Bush elnököt Hitlerhez hasonlították. Ezeket azonban gyorsan levették a portálról a tiltakozások miatt.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár