2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A szervezett erőszak nem öröktől való

2003. szeptember 18. 11:18

Mexikóban végzett ásatások szerint a háborúk csak a falvak létrejöttével jelentek meg az emberiség történetében.

Korábban

Előkerültek a legöregebb amerikaiak
A legrégibb Amerikában talált koponyák 27 csontváz társaságában több mint 100 évig a mexikóvárosi Antropológiai Múzeum raktárában rejtőztek.
Sírrablók jártak maja temetkezési helyeken
A régészek csalódottan üldögélnek a maja piramis lábánál. Hosszú utat tettek meg, hogy elérjék a belizei Las Milpast, ám elkéstek
Az Újvilág első írástudói
Egy pecsétnyomó töredéken megtalálták egy király és uralkodási időpontjának jeleit, s ez arra utal, hogy - a majákhoz hasonlóan - az olmékok írása is a királyi hatalomhoz és a kalendáriumhoz kapcsolódott

A mexikói Oaxaca-völgyben i.e. 4000-3600 évvel ezelőtt keletkeztek az első falvak és alig néhány száz évvel később már szervezett formában folytak harcok szomszédos települések között - állítja Kent Flannery és Joyce Marcus, a michigani egyetem antropológiai múzeumának két kurátora az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának folyóiratának legfrissebb számában (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Ezzel alátámasztották azt az elméletet, amely szerint a szervezett erőszak nem öröktől való, a háborúk az emberi települések kialakulásával jártak együtt.

A mexikói Oaxaca régiója hatezer évvel ezelőtt nem szenvedett el szervezett erőszakot. Az "archaikus korszakban" csak nomádok léteztek, akik 4-6 tagú családokban és 20-25 tagú csoportokban vadásztak és kerestek élelmet maguknak - számoltak be az amerikai kutatók.

http://www.nationalacademies.org/
zapotec harcos
San José Mogote-ben bukkantak rá egy i. e. 3260-3160 között létesült megégett kerítésre. A legrégebbi védelmi berendezésnek tekinthető kerítés arról tanúskodik, hogy ekkor már szükség volt a támadás elleni védekezésre. A saját harci sisakkal is rendelkező zapotec harcosok támadóikat ellenséges harcosok levágott fejeivel díszített kerítésekkel és cölöpökkel igyekeztek elrettenteni.

Az amerikai kutatók szerint mintegy ezer éven át egyre gyakoribbak és egyúttal elrettentőbbek voltak az ilyen védelmi berendezések az Oaxaca völgyben.

A további leletek között egy 2650-2450 évvel ezelőtti szexuálisan megcsonkított fogoly kőbe vésett képe is található. A zapotec kultúra első írásos emléke ennek a szerencsétlenül járt embernek a neve, melyet lábai közé írtak hieroglifekben.

Flannery és Marcus elismerte, hogy más ókori népek háborúskodásairól is vannak bizonyítékaink, de az új leletek alátámasztják azt az elméletet, amely szerint társadalmi különbségek nélküli embercsoportok inkább békésen éltek egymás mellett. Ezzel szemben gyakoriak voltak a háborúk a gazdagabb környezetben élő, sok természeti erőforrással rendelkező, szociálisan egymástól különböző társadalmak között.

"Attól tartok, a 'konfliktus-megelőzés' csupán remény marad az emberiség számára" - mondta el Marcus a Discovery News számára. "A legtöbb amit tehetünk, hogy megfelelő stratégiát alakítunk ki a konfliktusok minimalizálására - akárcsak Észak-Írországban vagy Izraelben és Palesztinában."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár