2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elesett amerikai katonák maradványait szolgáltatta vissza Észak-Korea

2018. augusztus 2. 09:59 MTI

Az Észak-Korea által az Egyesült Államoknak átadott földi maradványok szinte bizonyosan amerikai katonák földi maradványai - jelentette ki a dél-koreai Osan amerikai légi támaszponton John Byrd, az amerikai védelmi minisztérium igazságügyi szakértője.

Szerdán búcsúztató emlékünnepséget tartottak az amerikai bázison, ahol még a múlt pénteken fogadták a koreai háborúban elesett amerikai katonák Észak-Koreából érkezett földi maradványait. Észak-Korea 55 nagy dobozban adta át a földi maradványokat, amelyeket John Byrd előzetes - de még nem részletes - vizsgálatoknak vetett alá.

A katonai tiszteletadással rendezett ceremónia után Byrd a jelenlévő amerikai újságíróknak kijelentette: nagyon nagy valószínűséggel amerikai katonák maradványairól van szó. „Nincs okunk kételkedni abban, hogy a koreai háborúban elesettekről van szó" - fogalmazott. Hozzátette: az amerikai családtagokat már értesítették. A búcsúztató ünnepségen amerikai és dél-koreai tisztségviselők, köztük katonák vettek részt, és képviseltette magát az ENSZ is. Az észak-koreai Vonsan kikötővárosból amerikai katonai gép szállította el a dobozokból a ENSZ-zászlókkal letakart koporsókba áthelyezett maradványokat.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúban elesetteket még szerdán a hawaii amerikai katonai bázisra szállították, ahol részletes vizsgálatoknak vetik majd alá és megpróbálják azonosítani őket. A koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak visszaszolgáltatására Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tett ígéretet a Donald Trump amerikai elnökkel Szingapúrban tartott csúcstalálkozón.

John Byrd arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy az észak-koreaiak elégséges adatot adtak meg az azonosításhoz arról, hogy a földi maradványokat hol találták meg, így a szakértők beazonosíthatják, melyik csatában veszthették életüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár