2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„A Wall Street boszorkánya” az okirat-hamisítástól sem riadt vissza, ha pénzről volt szó

2018. június 6. 17:46 Múlt-kor

Hetty Green a 19. és 20. század fordulóján a világ két tucat leggazdagabb embere között volt, ennek ellenére legendásan fösvény volt. A korabeli híresztelések szerint nem használt meleg vizet, ruháit rongyosra viselte, és a legsúlyosabb esetekben sem hívott orvost gyermekeihez.

Henrietta Howland Robinson 1834-ben született a massachusettsi New Bedford városában, egy bálnavadászatból meggazdagodott családba. Egyetlen testvére kiskorában elhunyt, így Hetty maradt a családi vagyon egyedüli örököse. Gyermekkora és ifjúsága az e teherre való felkészítés jegyében telt: „Hatéves koromtól azt tanították nekem, hogy vigyáznom kell majd a tulajdonomra.” Nagyapja, Gideon Howland bátorította unokája kíváncsiságát, pénzügyi lapokat olvastatott és pénzügyekről társalgott vele.

Apja és nagyapja azon vágya, hogy Hetty egyedül tudja kezelni vagyonát odáig vezetett, hogy igen különös kéréssel fordult újdonsült férjéhez, Edward Henry Green milliomoshoz: mondjon le az ő pénzéhez fűződő mindenfajta jogáról. A korabeli jogrendben a házasság megkötésével a férj ugyanis hatalmat kapott felesége minden vagyona felett. A döntés Hetty részéről bölcsnek bizonyult: Edward 1885-ben csődbe ment, és miután Hetty nem volt hajlandó fedezni adósságait, különváltak.

A vagyonát egyedül építő nő

Hetty Green az évek folyamán egyenletesen növelte vagyonát a dolláron való spekulációval, valamint jelzálogokba, ingatlanokba és vasutakba való befektetéssel. Emellett több családtagja is hagyott rá jelentős összegeket. 1905-re a Seattle Republican nevű hírlap a világ „leggazdagabb két tucat embere” egyikeként listázta őt – vagyonát John D. Rockefellerénél kevesebbre, de VII. György brit királyénál lényegesen többre becsülte.

A rendkívül gazdag emberek többségéhez hasonlóan Hetty Green is sok figyelmet kapott a média részéről, ezt ráadásul növelte az a tény, hogy nő volt (a fent említett listán is egyedüli nőként szerepelt). Elidegenedett férje 1902-es halálát követően kizárólag fekete gyászruhában járt, ezután az újságok elnevezték „a Wall Street boszorkányának”.

A szenzációhajhász történetek szerint a feketében járó milliomosnő olyan zsugori volt, hogy nem volt hajlandó fizetni gyermekei orvosi kezeléséért (ami miatt Edward nevű fia egyik lábát végül amputálni kellett egy törést követően, amely nem megfelelően gyógyult), nem használt meleg vizet, és csak azután cserélte alsóneműit, hogy teljességgel szétestek. Arról is szóltak a híresztelések, hogy kizárólag irodája radiátorán melegített zabkását evett (ez akár kvéker neveltetésére tett gúnyos utalás is lehetett). Egy alkalommal állítólag elveszített régi, ütött-kopott hintójában egy 2 cent értékű bélyeget, és egy egész éjszakát töltött a keresésével.

Hetty Green öröksége

Míg e történetek többsége sosem került megerősítésre, Hetty Green bizonyos esetekben valóban kegyetlen tudott lenni. 1868-ban peres útra terelt egy vitát rokonaival, miután azt állította, nagynénje, Sylvia Ann Howland őt nevezte meg kizárólagos örököseként. Howland végrendelete több rokon között osztotta szét az örökséget, Green azonban előrukkolt egy olyan dokumentummal, amely állítása szerint a végrendelet egy korábbi változata, és amely egyedül őt nevezi meg. A „Robinson v. Mandell” néven regisztrált per arról vált híressé, hogy a törvényszék matematikust alkalmazott annak eldöntésére, hogy a Green által felmutatott dokumentumon egyezik-e az aláírás az elhunytéval. A matematikus a valószínűségszámítás törvényeivel bizonyította, hogy az aláírás hamis. A Green-család Londonba menekült a vádemelés elől.

Hetty Green 1916-ban halt meg, a becslések szerint 100 millió dollár értékű vagyont hagyva maga után. Ezen két gyermeke osztozott, akik lényegesen jobban kiélvezték a pénzt, mint anyjuk. Green a pénzügyi sikereire példaként tekintőknek azt a tanácsot adta: „Nincs nagy titka a vagyonszerzésnek. Csupán olcsón kell venni és drágán eladni, takarékossággal és ravaszsággal kell cselekedni, aztán következetesnek kell lenni.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hetty Green vőjével, Matthew Astor Wilksszel és lányával, Sylviával. A kérők közül Hetty egyedül az Astor-vagyon egyik örököséről volt hajlandó elhinni, hogy nem a pénzét akarja lányán keresztül megszerezni.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár