2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ember miatt lett egyre kisebb a többi emlős

2018. április 20. 17:08 Múlt-kor

Néhány száz év múlva a legnagyobb testméretű szárazföldi emlős a házi szarvasmarha lehet, állítják a legújabb kutatások. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy amióta az ember az őskorban elhagyta Afrikát, világszerte megfigyelhető csökkenés következett be az emlősök testméreteiben, az emberek vándorlását követve utolsóként az amerikai kontinensen.

A szakértők meg szerették volna érteni, hogyan változott az emlősök testmérete az idők folyamán, a 66 millió évvel ezelőtti viszonyoktól a mai napig. Arra jutottak, hogy fajunk Afrikából való szétszéledése egybeesik a többi emlős állatfaj testméreteiben történt globális csökkenéssel. Az Újvilágban a nagyobb hatótávolságú fegyverek bevezetése kimondottan észrevehető változást idézett elő: az emlősök méretének tízszeres csökkenését. A tendencia odáig is folytatódhat, hogy a legnagyobb szárazföldi emlős a körülbelül 900 kilogrammot nyomó házi szarvasmarha lehet.

A kutatást többek között az Új-Mexikói Egyetem albuquerquei campusának tudósai végezték. Létrehoztak és frissítettek két adatbázist, amelyek a szárazföldi emlősök globális elterjedését és testméreteit rögzítik a szóban forgó időintervallumban. Felfedezték, hogy az ekkoriban kihalt állatfajok többnyire kétszer-háromszor akkorák voltak, mint a tovább létezők. Felisa Smith, az egyetem biológiaprofesszora elmondta: „Azt hiszem, a számomra legmeglepőbb eredmény az volt, hogy sem az éghajlat, sem annak változása nem járt sem kihalási hullámokkal, sem a túlélés arányának testméret szerinti torzulásával. Az egyetlen eset, amelyben a testméret csökkenése figyelhető meg – minden kontinensen a legnagyobb fajok idővel bekövetkező kihalása – az, amikor a homininok is megjelennek. Ez alapján arra tudunk következtetni, hogy a méret szerinti kihalás az emberi tevékenység jele a múltban és a jelenben egyaránt, nem pedig általános tendenciája az emlősök fejlődésének.”

Az emberek 125 000 évvel ezelőtti Afrikából történő kivándorlása előtt a kontinens kisebb testű emlősöknek adott otthont, amelyek átlagosan körülbelül fele akkora testtömeggel bírtak, mint Eurázsia emlősei. A kutatók szerint ez egy olyan, az emlősök méretét csökkentő tényező megléte felé mutat, amely utána az egész világon elterjedt.

Talán a legfeltűnőbb az Újvilág emlőseinek „összemenése” a pleisztocén kor végén, amely körülbelül 11 700 évvel ezelőtt ért véget. Ez a korszak egybeesik azzal, amikor az emberek elkezdtek hajítófegyvereket használni. A kutatás eredményei szerint az emlősök átlagos és maximális testtömegében is tízszeres csökkenés ment végbe ezen eszközök használatának köszönhetően. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az észak-amerikai emlősök átlagos testtömege 98 kilogrammról 7,6 kilogrammra csökkent.

Ha a jelenlegi tendenciák továbbra is fennállnak, ez az érték az észak-amerikai emlősök körében tovább csökkenhet 4,9 kilogrammra néhány száz éven belül. Mivel az emlősök rendkívül fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák alakításában, a méretcsökkenés tendenciája hatása tovább fog gyűrűzni minden élőlényre, figyelmeztettek a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár