2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elhurcolt völgységi németek harmada sohasem tért haza a szovjet munkatáborokból

2017. január 2. 14:00 MTI

Kiállítással, koszorúzással, könyvbemutatóval emlékezik a völgységi németek elhurcolására a Bonyhádi Német Önkormányzat szerdán, a málenkij robot kezdetének 72. évfordulóján. Az emlékezők a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium falán 1995-ben elhelyezett emléktáblát koszorúzzák meg. 

A bonyhádi és Bonyhád környéki németeket 1945. január 2-án kezdték összegyűjteni a gimnázium épületében, majd január 5-én és 7-én indították őket útnak a bajai gyűjtőtáborba. Az önkormányzat az évfordulón a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban Völgységi németek a Donyec-medence munkatáboraiban címmel kiállítást rendez, és bemutatják a közelmúltban megjelent Málenkij robot Bonyhádon és környékén című kötetet, amelyet a Völgységi Múzeum adott ki magyar és német nyelven.

1944 végétől a Vörös Hadsereg december 22-i parancsára gyűjtötték össze és hurcolták el "romeltakarító kis munkára" (málenkij robot) az elsősorban német nevű férfiakat és nőket. 1941-ben Bonyhád mintegy nyolcezres lakosságának több mint fele német volt. A településről és a környező falvakból a kiállítás adatai szerint 1800 német nemzetiségű embert hurcoltak el, elsősorban a Donbasz iparvidéken végeztek kényszermunkát vasútépítéseken, bányákban, a mezőgazdaságban, de sokan kerültek az Ural vidékére is. 1947 előtt csak azokat engedték el, akik súlyos betegek lettek, a többség 1948 és 1950 között szabadult. Az elhurcoltak körülbelül egyharmada nem élte túl a megfeszített munkát és az embertelen körülményeket - mondta Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával nyíló kiállításon a helyi német önkormányzat által összegyűjtött fotókat, írásos forrásokat, naplót, verseket, levelezőlapokat, családtörténeteket mutatnak be. A tárlatot később kilenc környező településen és a tervek szerint Bonyhád német testvérvárosaiban is megrendezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár