2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Páratlan freskókkal díszített ókori villákat állítottak helyre Pompejiben

2016. március 16. 11:23 MTI

Páratlan freskókkal díszített öt ókori villát (domus) állítottak helyre és nyitottak meg a látogatók előtt a pompeji ásatások területén kedden, amikor a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta belső kertjeit.

Évtizedek után ismét látogatható Marcus Lucretius több mint 600 négyzetméteres villája, amely arról is ismert, hogy 1917-ben Pablo Picasso spanyol és Léonide Matisse francia festő közösen fényképeztette le magát ebben az ókori római lakóházban. A megnyitott épületek között van a szintén az egykori tulajdonosáról, Octavius Quartusról elnevezett villa, amely a nagyobb méretű pompeji lakóépületek között maradt fenn. Egy egész háztömböt (insula) elfoglal, két bejárata és két belső kertje is volt. A villa falain megmaradt freskók egyike az önmagába szerelmes Narkisszosz öngyilkosságát ábrázolja, egy másik a feleségébe, Thisbébe szerelmes Pyramosét.

A tenger istennőjéről elnevezett villa freskóján a fekvő Vénusz látható kagylóhéjban. A Iulia Felixről elnevezett épületegyüttesben ritkán látott szögletes márványoszlopok maradtak fenn. A gyümölcsöskertjéről elnevezett villa falait növényeket és állatokat ábrázoló freskók díszítik, padlózatát fekete-fehér mozaik, és az egykori lakóház érdekességének számít egy oszlop tartotta márványasztal.

Tavaly decemberben már hat másik restaurált villát nyitottak meg. Az ókori épületek egymás utáni helyreállítását többek között az Európai Unió által a pompeji ásatásoknak 2012-ben szánt egyszeri 105 millió eurós támogatásból finanszírozzák. Az újabb pompeji villák megnyitásával egy időben a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta az eddig a látogatók előtt lezárt belső kertjeit. 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár