2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négy hónap késéssel a szerb kormányfő is lerótta kegyeletét a srebrenicai áldozatok előtt

2015. november 11. 11:35 MTI

Lerótta kegyeletét a srebrenicai mészárlás áldozatai előtt Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán, aki ezt júliusban, a népirtás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen nem tehette meg, mert a tömeg kifütyülte és megdobálta.

A szerb kormányfő egy gazdasági és befektetési konferenciára érkezett a kelet-boszniai városba, ám a megbeszélések előtt ellátogatott a Potocariban található emlékhelyre. Aleksandar Vucic személye legfőképpen azért váltott ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt, a boszniai háború idején - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit.

1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg". Kijelentéséért azóta bocsánatot kért, 2010-ben pedig a srebrenicai mészárlást már "szégyenletesnek" nevezte. A júliusi megemlékezés előtt írt nyílt levelében már úgy fogalmazott, hogy Srebrenicában "szörnyű bűncselekmények" történtek. 1995 júliusában Srebrenicában több mint nyolcezer muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai szerb katonák. Maradványaik 407 helyszínről kerültek elő, ezek közül 93 tömegsír volt, míg 314 helyen csak felszínesen temettek el egy-egy áldozatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár