2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felszínre hozzák az elsüllyedt konföderációs hadihajót

2015. augusztus 18. 17:35 MTI

Elsüllyedése után 150 évvel kiemelik a CSS Georgia nevű páncélozott konföderációs hadihajó roncsait a Savannah folyó mélyéről. A hajót saját legénysége süllyesztette el, így akadályozva meg, hogy a hajó a konföderációs csapatok megadását fogadó William T. Sherman tábornok kezébe kerüljön. 

A haditengerészet búvárai június végén kezdték felszínre hozni a hullámsírban talált ágyúkat, fel nem robbant bombákat és egyéb leleteket, köztük a meglepően jó állapotban megmaradt hajócsavart, majd a múlt hét közepén láttak neki a külső váz mintegy 113 400 kilogrammos részének kiemeléséhez.

A CSS Georgiát saját legénysége süllyesztette el, így akadályozva meg, hogy a hajó a konföderációs csapatok megadását fogadó William T. Sherman tábornok kezébe kerüljön. A páncélos hajó olyan nehéz volt, hogy motorjai nem bírtak a Savannah folyó áramlataival. A konföderációs csapatok ezért lehorgonyozták a páncélost a part közelében, hogy lebegő ütegként használják, ám a hajó végül úgy süllyedt el, hogy egyetlen egyszer sem lőtt csatában.

A Georgia kiemelésre szánt részét nagyjából 1,2 méterszer 7,2 méteres, egyenként mintegy öt tonnát nyomó darabokban hozzák a felszínre. A munkálatok egy hónapot vesznek igénybe. A hajóról származó leletek a texasi A&M Egyetemhez kerülnek katalogizálásra és konzerválásra. A haditengerészet nem közölte, hogy mi lesz a további sorsuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár