2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarokról is megemlékeztek a gorlicei áttörés 100. évfordulóján

2015. május 4. 11:29 MTI

Az első világháború kulcsfontosságú ütközetei közé tartozó gorlicei áttörés 100. évfordulóján a délkelet-lengyelországi városban pénteken megnyitották azt a háromnapos rendezvényt, melynek során az ott elesett számos magyar honvédről is megemlékeztek.

Az ünnepségeket Bronislaw Komorowski lengyel elnök védnökségével szervezte a kis-lengyelországi vajdaság önkormányzata. A varsói magyar nagykövetség az MTI-vel közölte, hogy Magyarországot Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka képviseli. A péntek délutáni katonai megemlékezésen és ökumenikus istentiszteleten a kormányzat nevében Maciej Jankowski, a lengyel nemzetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára vett részt.

A szervezők a gorlicei csatában győztes országokból középiskolás fiatalokat - Magyarországról például nyíregyházi gimnáziumok diákjait - is meghívtak. Állami ünnepséget a harcok egy másik környékbeli helyszínén is tartottak szombaton, a Gorlice melletti Sekowában pedig hagyományőrző szervezetek csatarekonstrukciót rendeztek. Kovács Vilmos úgy értékelte, hogy a megemlékezés száz év elteltével is fontos az összes itt harcolt nemzet szempontjából.

"Száz év távlatából a frontvonal két oldalán harcolókról már nem mint ellenséges táborokról, hanem mint hősökről és áldozatokról beszélünk. A megemlékezés ezért békébe oldja fel az egykori háborús ellenségeskedést" - mondta. Kifejtette: a gorlicei csatatéren nagyon sok magyar harcolt, az osztrák-magyar monarchia oldalán küzdő magyar honvédek és a lengyel legionisták fegyvertársak voltak. "A lengyel és a magyar nép viszonya azóta sem változott, és nem fog változni a továbbiakban sem" - hangsúlyozta.

A csata történelmi jelentőségéről a megemlékezéseken szintén részt vevő Andrzej Chwalba történészprofesszor, a krakkói Jagelló Egyetem volt rektorhelyettese elmondta: a gorlicei áttörés, valamint az ezt néhány hónappal megelőző, a közeli Limanowánál vívott, a jelentős magyar hozzájárulásnak köszönhetően győztes ütközet az első világháború nagy csatái közé tartoztak. A gorlicei győzelem azért is volt jelentős, mert a helység a Magyar Királyság akkori határánál fekszik. "A Kárpátokban harcoló orosz alakulatok ez idő tájt több helyen átlépték a magyar határt, a Tisza völgyében Budapest felé törtek. Az áttörés pedig lényegesen áthelyezte a frontvonalat" - mutatott rá Chwalba.

Az orosz állások áttörését eredményező, 1915. május 2-5. között végrehajtott gorlicei offenzíva a központi hatalmak egyik kulcsfontosságú művelete volt a keleti fronton. A csata nagy véráldozattal járt, a környéken több mint 80 korabeli katonai temető található. Csak a gorlicei temetőben több nemzet 1200 katonája nyugszik - többségük magyar honvéd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár