2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy macska sírjára tették az ezeréves angolszász szobrot

2015. január 14. 13:27

Múzeumba került az az angolszász időkből származó, 10-11. századi relief, amely sírkőként éveken át egy macska végső nyughelyén díszelgett.

A Szent Pétert ábrázoló mészkőreliefet egy Somerset megyei bányában fedezte fel Johnny Beeston. A kőművesként dolgozó férfi hazavitte magával a követ, s mit sem sejtve annak valódi értékéről, a magához vett elhunyt kóbormacskája, Winkle sírjára tette sírkőként.

A reliefet Beeston halála után először Chris Brewchorne brit helytörténész vizsgálta meg, aki megállapította, hogy az valójában egy értékes, igen ritka 10-11. századi műalkotás. A középkori relikvia 10 évvel ezelőtt egy amerikai magángyűjtő gyűjteményébe került, majd a férfi halála után a Museum of Somerset vásárolta meg egy aukción 150 ezer fontért a brit Nemzeti Lottóalap anyagi támogatásával. A relief a Taunton Castle-ben székelő múzeumban szombat óta látható.

Brit régészek egyelőre sötétben tapogatóznak a relief pontos származási helyét illetően: feltehetően a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére emelt helyi templomban, a Muchelney Abbeyben állt, talán az oltár mellett. A szobor eredetileg minden bizonnyal festett volt, a Szent Péter szemének helyén látható mély lyuk pedig arra utal, hogy azt egykoron üveg, vagy valamilyen más anyag ékesítette.

Victoria Whitworth, a University of the Highlands and Islands kutatója elmondta, hogy a finoman faragott domborművön látható Szent Péter-ábrázolás a tipikus angolszász stílusjegyeket viseli magán: arca csupasz, fején tonzúra van. Eme ábrázolás igen elterjedt az angolszász krónikákban, de ismeretlen Európa többi részén.

Chris Brewchorne és a mészkőrelief

"Szent Péternél általában kulcs van, itt azonban egy könyvet láthatunk - talán ezért is írták oda a nevét" - fejtette ki Whitworth, hozzátéve: a relief minden bizonnyal az oltár mellett lehetett, másik oldalán a Szűz Máriával. "Felfelé pillantó tekintetével talán az volt a célja, hogy a hívő szemét Isten dicsősége felé irányítsa" - így a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár