2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a legelszántabb veterán

2015. január 7. 12:00

90 éves korában elhunyt Bernard Jordan - a második világháborús brit veterán tavaly azzal vált világhírűvé, hogy megszökött az idősek otthonából, és elment a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett franciaországi ünnepségre, hogy lerója kegyeletét elesett bajtársai előtt.

A hihetetlen történetről tavaly júniusban számoltunk be itt a Múlt-koron. Az akkor 89 éves Bernard Jordant ápolói eltiltották az utazástól, a veterán azonban kijátszotta őket, és egy reggel elhagyta a délkelet-angliai Hove városában lévő otthont. Esőkabátot viselt, alatta pedig kitüntetéseit; két jegyet vett, egy retúrt Portsmouthba és egy másikat a kompra Normandiába.

Az idősotthon este értesítette a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, valamint érdeklődött a kórházaknál, a busz- és a taxitársaságoknál is - hiába. Késő este az idősotthon telefonhívást kapott a szomszédos Brightonból, egy Jordannál valamivel fiatalabb veterántól. Kiderült, hogy a "szökevény" régi bajtársaival együtt buszra szállt, hogy ott lehessen a partraszállás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Az idős férfiről barátai gondoskodtak, hogy épen és egészségesen visszatérjen Hove-ba.

A világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó akciónak, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően a tavalyi volt az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeztek meg. Jordan akkor azt mondta: kötelességének érzi, hogy lerója kegyeletét elesett bajtársai előtt. "Amikor elhatározom, hogy megcsinálok valamit, megcsinálom. Ilyenek vagyunk mi, normandiai veteránok" - nyilatkozta az idős férfi, aki a "nagy szökés" után több mint 2500 üdvözlőlapot kapott a világ minden tájáról.

Az 1944. június 6-ai normandiai partraszállás során összesen 6939 hajó vett részt, fedélzetükön 195 ezer emberrel - ezek egyike volt Bernard Jordan, aki tevékeny részese volt az atlanti csatának és az olasz fronton zajló eseményeknek is. A második világháborút követően Hove városának önkormányzatában dolgozott 34 éven át, majd a város polgármestere lett. Felesége és barátai gyászolják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár