2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gabonát temettek halottaik mellé az ősi Szudán lakói

2014. november 28. 15:08

A mai Szudán területén élt földművesek már 7000 évvel ezelőtt is termesztettek gabonát, évszázadokkal korábban, mint eddig hitték - derült ki egy új kutatásból.

Egy nemzetközi kutatócsapatnak sikerült árpa- és búzamaradványokat azonosítania két neolitikus temető sírmellékleteiben Szudán északi és középső részén. Eredményeikről az amerikai PLOS ONE tudományos folyóiratban számoltak be.

"Kutatásunk bebizonyította, hogy a Nílus mentén élők nemcsak vadnövényeket gyűjtöttek, hanem árpát és búzát is termesztettek" - közölte Welmoed Out, a Kieli Egyetem munkatársa.

Az Out és Marco Madella barcelonai környezetrégész vezette kutatócsapatnak nagy felbontású mikroszkóppal és radiokarbonos kormeghatározással sikerült megállapítania a leletek keltezését. A tudósok a növények bőrszövetéből származó kovaszemcsét, a fitolitot kutatták, amelynek előnye, hogy nagyon ellenálló anyag, s akkor is megmarad, ha a többi növényi maradvány megsemmisül. Ezen túlmenően a szakemberek a fogzománcon lévő szénizotópok elemzésével az elhunytak étrendjére vonatkozóan is új információkra tettek szert.

A búza nemesítése 10500 évvel ezelőtt kezdődött a Közel-Keleten, majd onnan terjedt el Belső-és Dél-Ázsiába, illetve Európába és Észak-Afrikába - mint kiderült, ez utóbbi folyamat sokkal gyorsabban zajlott le, ahogy eddig sejteni lehetett. "Az itt élők táplálkozási szokásai a korábbi feltételezésekkel ellentétben jóval változatosabb volt. Továbbá az a tény, hogy a gabonát eltemették, azt jelenti, hogy különleges, szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak neki" - mondta el Out.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár