2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nero kori kincseket találtak Hágában

2014. november 26. 16:15

Hágában egy útépítés előtt megkezdett leletmentő ásatás során holland régészek kincsekkel teli római kori edényt fedeztek fel.

Hágában, az épülő Rotterdamsebaan helyszínén egy kincsekkel és ékszerekkel teli római kori edényt fedeztek fel holland régészek. A restaurátorok összesen 107 ezüstérmét, hat (három pár) ezüstkarkötőt, egy nagyméretű ezüstözött fibulát és néhány, egykoron egy lánchoz tartozó, de ma már több darabban álló üveggyöngyöt találtak.

A szakemberek nagyszerű munkát végeztek, hiszen a kincsek egy darabban kerültek elő, így azokat gondosan szét kellett választani egymástól. Mind a 107 ezüst denarius felirata jól olvasható: a legkorábbi Nero császár (i.sz. 54-68) uralkodása idejéből származik, a legújabbakat pedig Marcus Aurelius (161-180) idején verték. Van egy nagyon ritka érme is: ez a mindössze három hónapig uralkodó Otho császár (69. január 15.-április 16.) idején volt forgalomban; Otho Galbát követte a trónon, s a négy császár évének második uralkodója volt.

A mai Hága Germania Inferior császári provincia része volt. A 2. században még gyéren lakott területen erődítmények sorakoztak, s itt volt nem messze a provincia egyik legjelentősebb települése, a Forum Hadriani (Voorburg), a kontinentális Európa legészakibb római városa, amely 270-ben, a szász támadások idején néptelenedett el.

Idén ősszel, a Rotterdamsebaannál folyó ásatások során két római kori ház romjait és számos kutat tártak fel a kincsekkel teli edény közelében. Mivel a kincseket egyszerre temették el, valószínűleg áldozati tárgy volt, vagy a feltehetően földműveléssel foglalkozó közösség tagjai egyszerűen csak így próbálták megvédeni a fosztogatóktól. Az edényt és tartalmát jelenleg a Hágai Történeti Múzeumban lehet megtekinteni. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár