2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félbehagyott vázákat temetett be a hamu Pompejiben

2014. november 18. 15:59

Francia és olasz régészek egy pompeji kézműves műhely területén tíz, a hamu és a vulkáni üveg fogságába zárt, félkész agyagvázát tártak fel.

A vázákat a Vezúv kitörése következtében a várost beterítő hamu- és habkőréteg alatt találták meg francia és olasz régészek. Mint ismeretes, i.sz. 79-ben a Római Birodalom egyik legnagyobb városa egy szempillantás alatt eltűnt a térképről: miután a Vezúv kitört, a ma már világörökségi védelem alatt álló Pompeji kikötővárosát és lakosságát forró hamu és lapilli temette maga alá.

A vázákat az égetőkemencékkel együtt a megrémült kézművesek otthagyták, mikor i.sz. 79. augusztus 24-én megpillantották a Vezúv kitörése során a vulkáni hamuból képződött sötét felhőt. Cassius Dio - az utólagos beszámolók nyomán - leírja, hogy Pompeii lakossága a pincékbe húzódott a kőzápor elől; a város végzetét végül nem a láva okozta, hanem a vulkánból kivetett hamu és lapilli, amelyek vastag rétegben rakódtak le a városban, teljesen betemetve azt.

"Az emberek otthagyták a műhelyeket és mindent félbehagytak, amivel a tűzhányó kitörésének pillanatában foglalkoztak" - magyarázta Jean Bérard ásatásvezető, a Laëtitia Cavassa of the Center munkatársa a Discovery Newsnak.

A három teremből álló, egykoron két kemencével működő műhelyt a Herculaneumi-kapu mellett fedezték fel. "A vázák előállításához szükséges összes eszközt megtaláltuk az ásatások során, így a fazekaskorongot is" - mondta el Fabio Galeandro, a pompeji ásatásokért felelős olasz régész, hozzátéve: egyedülálló termékekről van szó, amelyek agyagból készültek, díszes motívumok voltak rajtuk, és éppen az égetőkemencébe helyezték volna be őket, amikor a Vezúv kitört.

"Ezek a vázák annak a bizonyítékai, hogy a kézműves termékek gyártása még a vulkán kitörésének idején is folyt. Jelentős emlékek az ókori városban működő ipari tevékenység tanulmányozását illetően" - fejtették ki olasz régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár