2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vádalku részeként került Görögországba öt antik pénzérme

2014. augusztus 5. 16:53 MTI

Öt értékes antik ezüst pénzérmét kapott vissza Görögország egy vádalku eredményeként, amelyet egy Rhode Island-i sztársebésszel, ismert műgyűjtővel, az Amerikai Numizmatikai Társaság igazgatóságának volt tagjával ütöttek nyélbe az amerikai hatóságok.

Arnold-Peter Weiss ortopédsebészt 2012 januárjában tartóztatták le egy érmegyűjtő-kongresszuson New Yorkban, a Waldorf-Astoria szállodában lopott műkincsek birtoklására tett illegális kísérlet vádjával. A műgyűjtő-kézsebésszel létrejött vádalku részeként Weiss megvált 23 értékes érmétől saját gyűjteményéből, vállalta 70 órányi közérdekű munka elvégzését és azt, hogy ír egy cikket az etikátlan érmegyűjtésről a numizmatikai társaság folyóiratába.

Az öt, időszámításunk előtt 515-ig visszanyúló ezüstérmét hétfőn egy restitúciós ceremónián adták át New Yorkban a görög nagykövetnek, aki közölte, hogy a görög isteneket és mitológiai alakokat ábrázoló kincseket az Athéni Numizmatikai Múzeumban fogják kiállítani a görög és külföldi látogatók épülésére. "Ezek a remekbe szabott régiségek Görögország kultúráját, történelmét és túlélőképességét tükrözik" - jelentette ki Hrisztosz Panagopulosz.

A Weiss által átadott érmék közül további kettőt egykori tulajdonosaiknak juttattak vissza, a többit kulturális és tudományos intézményeknek adják át. A műgyűjtőt konkrétan azért tartóztatták le, mert megvásárolt három, i.e. 4. századinak hitt hamis érmét, amelyek közül egyet 350 ezer, kettőt pedig darabonként 1,2 millió dollárért akart eladni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár