2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin idején lerombolt kolostorokat építene újjá Putyin

2014. augusztus 4. 11:06 MTI

Két kolostort és egy templomot is újjáépítene a moszkvai Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki "korunk realitásait figyelembe véve" kizárólag kulturális funkciót szánna az épületeknek. 

Az 1929-1930-ban, Sztálin uralma idején lerombolt kolostorok és templom újjáépítésével Putyin a helyszín "történelmi megjelenését" szeretné helyreállítani. Ha megvalósulnak az egyelőre ismeretlen költségű tervek, ez lesz a Kreml legnagyobb átalakítása az elmúlt csaknem száz évben.

Az orosz elnök szoros kapcsolatot tart fenn Kirill moszkvai pátriárkával, az orosz ortodox egyház fejével, politikája konzervatív irányba mozdult el, sőt egyes kritikusok szerint az államot és az egyházat elválasztó határvonal is elmosódott - írja a Reuters brit hírügynökség.

Putyin egy csütörtöki megbeszélésen vázolta tervét Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek és a történelmi helyszín vezetőinek. "Nem ragaszkodom semmihez, ez egy ötlet, egy javaslat" - fogalmazott az elnök, akinek hazai népszerűsége meghaladja a 80 százalékot a Krím félsziget annektálása óta. Eközben az orosz gazdaság a recesszió határán billeg és egyre nehezebben jut külföldi tőkéhez az ukrajnai események nyomán bevezetett nyugati szankciók miatt.

Putyin hangsúlyozta, a terv megvalósulása azon múlik, sikerül-e megnyerni az orosz közvélemény és az UNESCO támogatását - a 14. és 17. század között épült Kreml ugyanis világörökségi helyszín. A Moszkva központjában 28 hektáros területen fekvő épületegyüttes, amely többek között az elnöki hivatalnak is otthont ad, hat évszázados történelme során Oroszország hatalmának szimbólumává vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár