2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nomád pásztoré a világ legrégebbi nadrágja

2014. június 3. 11:52

Egy Nyugat-Kínában feltárt sírban találták meg a világ eddigi legrégebbi ismert nadrágját, amelynek korát 3300-3000 évesre becsülik.

A lábszárainál egyenes szabású, széles ülepű nadrág sokban hasonlít a mai modern lovaglónadrágokhoz - közölték a berlini Német Régészeti Intézet szakemberei. Ulrike Beck és Mayke Wagner a nyugat-kínai Tarim-medencében, a janghaji lelőhely egyik sírjában fedezték fel a két gyapjúnadrágot, amelyek a szabadabb mozgást tették lehetővé az állatok terelésekor vagy harci cselekmények idején.

"Ez a tanulmány egyértelműen azt a teóriát erősíti meg, hogy a nadrágot az állattenyésztők találták fel a lovagláshoz, a Tarim-medencébe pedig lovas nomádok hozták be" - mondta el Victor Mair, a Pennsylvania Egyetem nyelvésze. Európában és Ázsiában addig köntösöket, köpenyeket, illetve tógaszerű öltözéket, valamint - ahogy azt az 5300 éve elhunyt gleccsermúmiánál, Ötzinél is megfigyelték - egy három részes, ágyékkötőből és lábszárvédőből álló viseletet hordtak.

Mair szerint a lovas életmód nagyjából 3400 éve jelent meg, a nadrágkészítés pedig röviddel ez után terjedt el a Tarim-medence északi és nyugati részein. Ezekben a régiókban azonban nem nagyon maradtak fenn nadrágok a korból - tette hozzá.

A lovaglás eredete bizonytalan, de legalább 4000 éve alakulhatott ki Margarita Gleba, a University College London régésze szerint. "Ha ez igaz, nem lennék meglepődve, ha a most feltárt nadrágok is legalább ilyen idősek lennének" - mondta el a kutató.

Beck és Wagner szerint a janghaji lelőhelyen feltárt sírban talált két férfi nagyjából 40 éves korukban haltak meg, s amellett, hogy pásztorkodtak, harcosok is voltak. Egyikük mellé díszes bőrkantárt, egy zablát, egy harci fejszét és egy bőr karvédőt helyeztek. A másik lovas sírjában ostort, lófarok-díszt, nyíltokot és egy nyilat fedeztek fel.

Mindkét nadrágot - amelyek korát a szálakból vett minták segítségével sikerült megállapítani - egy három részből álló barna gyapjúból varrták össze: egy-egy a lábszárra, a harmadik az ülepre került. A nadrágon oldalhasítékok, a nadrágszárakon díszítés látható, a derékrésznél pedig madzaggal lehetett megkötni - írják a kutatók a Quaternary International május 22-i számában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár