2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elsüllyedt gőzhajót találtak a Huron-tóban

2013. december 10. 14:56 MTI

Egy 152 éve elsüllyedt, fából épített gőzhajó roncsára bukkantak az észak-amerikai Huron-tóban. A Keystone State általában bevándorlókat szállított nyugatra, ahonnan teherrakománnyal tért vissza keletre.

Keystone State nevű hajó Detroitból Milwaukeeba tartott, amikor 1861 novemberében egy viharban elsüllyedt 33 emberrel a fedélzetén. Senki nem élte túl a szerencsétlenséget. Hogy pontosan mi történt, továbbra is rejtély. A mintegy 10 méter hosszú, oldalkerekes gőzhajót utoljára mozgásképtelen állapotban látták Port Austin közelében 1861. november 8-án vagy 9-én - közölte hétfőn David Trotter, aki társaival júliusban lelt rá a hajó maradványaira.

A roncskutatók 48 kilométerre Harrisville-től találtak rá a hajóra, mintegy hat méter mélyen a tó fenekén. A Detroit egyik külvárosában élő, 72 éves Trotter már több mint 100 hajóroncsot tárt fel a Nagy-tavakon az elmúlt 40 évben. Tavaly megtalálták a Huron-tóban 1910-ben elsüllyedt New York gőzhajó roncsát is. A Nagy-tavakban több mint ötezer hajóroncs nyugszik.

A Keystone State általában bevándorlókat szállított nyugatra, ahonnan teherrakománnyal tért vissza keletre. Utolsó útján azonban a feljegyzések szerint mezőgazdasági berendezések voltak a gyomrában, ami furcsa szállítmány az év azon időszakában - magyarázta Trotter.

A hajó ráadásul gyorsan hagyta el a kikötőt, még mentőcsónakot sem vitt magával. Ez még rejtélyesebbé teszi az ügyet. Egyes legendák szerint nem gépek, szerszámok voltak a hajón, hanem a polgárháború egységei számára szállított felszerelést vagy aranyat - tette hozzá a roncskutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár