2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Saját sírjaikat is megásták az éhen halt bronzkori kisfiú szülei

2013. november 15. 17:40

Egy skóciai farmer szántás közben egy kővel borított, 3500 éves sírra bukkant, amelyben a kutatók egy magzatpózban fekvő gyermeki csontvázat találtak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermek alultáplált volt, a temetés pedig abban az időben zajlott, amikor a terület lakói a tömegsírokról a „magányosakra” váltottak.

A délnyugat-skóciai Monreithben fellelt nem mindennapi leletet 2012 áprilisában mutatták be a közvéleménynek, azóta több vizsgálatot is elvégeztek a 9-12 év körüli gyermek maradványain, s megállapították, hogy kórosan alultáplált volt, ami a bronzkori Skócia létért való küzdelmének történetébe pontosan beleillő szomorú tény. A csontváz igencsak furcsa körülmények között, egy kőlapokkal kibélelt sírban nyugodott, amely az egyik legrégebbi ilyen típusú temetkezési hely, amelyet valaha skót földön találtak.

Nem ez a sírgödör volt az egyetlen a környéken, ugyanis a régészek másik kettőre is rábukkantak, amelyeknek azonban nem voltak lakói, s a kémiai elemzések megerősítették, hogy soha nem is feküdt benne senki, magyarázta Warren Bailie, a feltárás vezetője. Ez a szakértők szerint arra utalhat, hogy a fiú családja tovább bírta a nélkülözést, s odébbálltak, mielőtt szervezetük vereséget szenvedett volna az éhséggel szembeni harcban.

A területen dolgozó Jock McMaster elmondása szerint igen meglepődött a régészeti leleten, hiszen felmenőitől kezdve évtizedeken át művelés alatt állt a föld, s még soha semmilyen ősi anyag nem került elő belőle.

A szakértők szerint az elgondolás, miszerint a meghalt fiú hozzátartozói a közeli területen saját maguknak is elkészítenek egy sírhelyet, ahhoz hasonlítható, amelyet gyakran látni a modern társadalmakban is: a még élő családtag önmagának is elkülönít egy nyughelyet. „A bronzkori csoportok esetleges mozgásának ritka bizonyítékai ezek” – mondta Bailie. Majd hozzátette: „a gyermeken az alultápláltság jeleit figyeltük meg, amelyet a különböző betegségek, a szegényes étrend, de az élelem teljes hiánya is okozhatott.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár