2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hatalomért öltek a vörös khmerek

2013. október 18. 16:19 MTI

Az ügyész azzal vádolta az 1970-es években mintegy kétmillió ember halálát okozó kambodzsai vörös khmer rezsim két, még életben lévő volt vezetőjét a per pénteki napján, hogy "a hatalomért öltek", s hogy "embertelenné és a rabszolgák országává tették Kambodzsát".

A vádlottak padján a 87 éves Nuon Chea, a néhai diktátor Pol Pot jobbkeze, az 1975 és 1979 között hatalmon lévő totális diktatúra főideológusa, valamint a 82 éves Khieu Samphan volt államfő foglalt helyet. A két férfit népirtással és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják. "Chea és Samphan a hatalomért öltek, brutálisan bántalmazták és embertelenné tették saját népüket" - mondta William Smith, a vörös khmerek rémuralma idején elkövetett bűncselekményeket vizsgáló kambodzsai ENSZ-törvényszék ügyésze. A két férfi tagadta, hogy tudta volna: az országban hatalmuk négy éve alatt milliók vesztették életüket kivégzések, kínzások és éhhalál következtében.

Az ügyész ezzel szemben annak a véleményének adott hangot, hogy a vádlottak csak másokkal végeztették el a piszkos munkát. "Nehezebb úgy megölni valakit, ha közben a szemébe nézünk, ezért ők inkább azt a megoldást választották, hogy nem néznek áldozataik szemébe" - mondta Smith, majd hozzátette: a vádlottak mindent megtettek azért, hogy valóra váltsák a marxista állam utópiáját, és rabszolgák országává változtassák Kambodzsát.

Az ügyészek szerdán, a tárgyalás utolsó szakaszának megkezdésekor azt hangsúlyozták, hogy a vörös khmereké "a történelem egyik legkegyetlenebb rezsimje volt", amelynek tettei a mai napig fizikai és lelki szenvedést okoznak kambodzsaiak tömegeinek. A mostani eljárásban a két vádlottnak azért kell felelnie, mert uralmuk alatt erőszakkal kiüríttették a kambodzsai városokat, a lakosságot vidéki munkatáborokba hurcolták, ahol kínozták és éheztették őket. A vád szerint ez az "osztályellenségnek" tartott emberek szervezett kiirtásának része volt.

A szélsőséges maoista vörös khmerek a lakosság körülbelül egynegyedét irtották ki négyéves rémuralmuk alatt. Több társadalmi csoportot üldöztek, a "halálmezőkre" küldték többek között az értelmiségieket, illetve minden szemüveges kambodzsait is, mivel a szemüvegviselést az olvasni tudás jelének, így bűnnek tartották.

A Chea és Samphan elleni pert több kisebb eljárásra bontották, mivel a vádlottak idős kora miatt félő, hogy nem érnék meg egy minden ellenük felhozott gyanút kivizsgáló per végét. A mostani eljárásban a jövő év elején várható ítélet. Amint ez megszületik, azonnal újabb eljárás indul ellenük - közölte Lars Olsen, a törvényszék szóvivője. Nuon Chea korábban elismerte felelősségét a hazájának okozott károkért, és legmélyebb részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, de tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket. Mint mondta, ő a propagandáért és az oktatásért felelt, a végrehajtás nem az ő feladata volt.

Kik voltak és mit tettek Kambodzsa hóhérjai? Írásunk a vörös khmerek rendszeréről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár