2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra felépítenék a londoni Kristálypalotát

2013. október 4. 15:30 MTI

Újra felépítené az 1936-ban leégett Kristálypalotát London déli részén egy kínai befektetőcsoport.

A ZhongRong Group a brit főváros új kulturális attrakciójának szánja a viktoriánus üvegház mását, és a környező parkot is helyre akarja állítni Bromleyban - írta csütörtökön a BBC News.

A Kristálypalota (Crystal Palace) 1851-ben készült el a Hyde Parkban Joseph Paxton tervei alapján a brit ipar vívmányait bemutató nagyszabású kiállításra. Az acélvázas üvegépület szétszedhető volt, 1854-ben költöztették új helyére, Bromleyba. Amíg állt, a világ legnagyobb üvegházának számított.

A most bejelentett 500 millió fontos (176 milliárd forintos) projekt várhatóan több mint kétezer állandó és időszakos munkahelyet teremt a környéken, és ösztönzően hathat a helyi vállalkozásokra is. Ni Csao-hzsing, a kínai befektetőcsoport elnöke elmondta: az egykori Kristálypalotát Kínában nagyszerű vívmányként tartják számon. A hatalmas üvegház felépítését és a park helyreállítását egyedülálló lehetőségnek nevezte.

Boris Johnson londoni polgármester Bromley önkormányzatával együtt üdvözölte a vállalakozást, és hangsúlyozta: szorosan együttműködik majd a kínai csoporttal a tervek fejlesztésén.

A londoni közgyűlés Zöld Pártjának tagja, Darren Johnson azonban úgy vélte, a Kristálypalota nem lenne jó helyen a parkban. Emlékeztetett arra, hogy az 1850-es években a London szélén lévő park szinte vidéknek számított, ma viszont már igazi városi park, amelynek jó részét sportpályák, autóparkolók, utak foglalják el. Egy munkáspárti városi honatya pedig annak az aggodalmának adott hangot, hogy milyen hatással lehet további kétmillió látogató a környék tömegközlekedésére és úthálózatára.

A vállalkozás terveinek fejlesztése és a konzultációk további egy évet igényelnek, ezt követően, 2014 őszén kerülhet sor a terv hivatalos benyújtására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár