2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legrégebbi nyugat-európai maradványait

2013. augusztus 5. 13:27 MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport Nyugat-Európa legrégebbi emberi fosszíliáját találta meg Spanyolországban. Az őrlőfog egykori "tulajdonosa" az emberfélék vagy hominidák (Hominidae) családjához tartozott, amelynek ma élő tagjai az emberi nem (Homo), illetve a nagy emberszabású majmok.

Az őrlőfogmaradványt, amelyre az andalúziai Orce térségben lévő Barranco Léon régészeti kutatóhelyen bukkantak, a legkülönfélébb kormeghatározási technikák egybehangzóan 1,4 millió évesre datálják. Eddig az észak-spanyolországi Burgos közelében található Elefánt-szakadékban (Sima del elefante) 2007-ben talált 1,2 millió éves emberi állkapcsot és fogakat tartották a legöregebb "európai" emberi maradványoknak.

Az őrlőfog egykori "tulajdonosa" az emberfélék vagy hominidák (Hominidae) családjához tartozott, amelynek ma élő tagjai az emberi nem (Homo), illetve a nagy emberszabású majmok. A kutatók nem azonosították, hogy a hominidák mely családjába tartozott. Az Európában talált, ebből az időszakból való fosszíliákról azonban feltételezik, hogy a Homo erectustól, az első előembertől számazhatnak, amelyek Afrikából kivándorolva népesítették be Eurázsiát - olvasható a Popular Archaeology régészeti honlapon.

A szakemberek 1244 kőkori maradványra is bukkantak, köztük fosszilizálódott magokra, megmunkált kőtárgyakra, amelyek kovakőből, kvarcitból, mészkőből készültek. A régészek feltételezik, hogy ezeket tárgyakat a helyszínen készítették pattintással. Találtak a paleontológusok állati maradványokat is, köztük olyan nagy emlősökét, mint a víziló vagy a bivaly.

A Barranco Leónban élt emberek a pattintással elsősorban vékony kőlemezeket akartak nyerni, valószínűleg azért, hogy felvághassák az elejtett nagy növényevő állatokat - magyarázta Isidoro Toro Moyano, a felfedezésről a Journal of Human Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár