2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosíthatták a történelem első ismert "szerelemgyerekét"

2013. március 28. 14:35

Egy 40-30 ezer évvel ezelőtt Észak-Olaszországban élt egyed lehet az első olyan ismert ember, aki a modern ember és a neandervölgyi keresztezéséből született – olvasható a PLoS ONE tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

A modern ember jó negyvenezer évvel ezelőtt érkezett Afrikából az európai kontinensre, ahol már régóta élt a neandervölgyi ember. A Homo sapiens és a Homo neanderthalensis mintegy 15 ezer évig élt egymás mellett, majd a neandervölgyi ember kihalt. A sok évezredes "szomszédság" okán végeláthatatlan vita folyik a kutatók között arról, hogy keveredett-e a modern és a neandervölgyi ember, vagy sem.

Egy 2010-es tanulmány szerint a neandervölgyi emberek génjei mintegy 70 ezer évvel ezelőtt keveredtek először a modern emberével a fajok közötti kereszteződés nyomán valahol a Közel-Kelet térsége közelében. A modern nem-afrikai emberek több genetikai hasonlóságot mutatnak a neandervölgyiekkel, mint az afrikaiak, mintegy alátámasztva azt a feltevést, amely szerint a keveredésre akkor került sor, amikor az első korai emberek elhagyták Afrikát, és megindultak Európa, illetve Ázsia felé.

Ha sikerül a további kutatásokkal igazolni a mostani feltételezést, akkor az Észak-Olaszországban megtalált maradvány lehet az első ismert példája a két faj keresztezésének (hibridizáció). A jelenlegi kutatást egy sziklamenedékben megtalált állkapcson végzik; a leletet Riparo di Mezzenában, a Monti Lessiniben találták meg, és arra az időre datálható, amikor mindkét faj Európában élt – olvasható a PLoS ONE tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

„Az alsó állkapocs morfológiáját elnézve a mezzenai egyed a modern és a neandervölgyi között helyezkedett el” – mondta el Silvana Condemi antropológus, a tanulmány társszerzője; a kutató kollégáival együtt DNS-vizsgálatnak vetette alá a leletet, amelyről háromdimenziós képet készítettek, majd az eredményeket összevetették a Homo sapiens hasonló jellegzetességeivel.

A genetikai elemzés szerint az egyed mitokondriális DNS-e neandervölgyié volt. A mitokondriumok DNS-e csak az anyán keresztül öröklődik, így a szakemberek szerint az anya neandervölgyi volt, aki egy Homo sapiens-szel hált együtt. A kutatók úgy vélekednek, hogy bár a hibridizációra valószínűleg sor került, a neandervölgyi sokáig nem adta fel saját kulturális szokásait. Condemniék szerint az állkapocs is azt jelzi, hogy a neandervölgyit lassan szorította ki a modern ember, előbbi pedig ragaszkodott kulturális identitásához.

A korábbi fosszilis maradványok azt jelzik, hogy a Homo sapiens már 45 ezer éve is élt a dél-olaszországi barlangokban, tehát a modern és a neandervölgyi tehát több ezer éven keresztül ugyanazon a területen osztozkodott. Az érkezőket nem várták tárt karokkal: a kutatók hipotézise szerint a férfiak ugyanis megerőszakolhatták a nőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár