2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A portugál Dreyfus kapitány

2003. február 17. 10:49

A jeruzsálemi központú Amishav kampánya egy az 1940-es években koholt vádak alapján leszerelt százados rehabilitálását akarja elérni a portugál kormánynál. Az 1894-ben hamis vádak alapján elítélt Alfred Dreyfus francia tiszt nyomán a történészek `portugál Dreyfusként` tartják számon a zsidó származású Artur Carlos de Barros Basto kapitányt.

(1887–1961)
A harmincas évek rövid marrano reneszánszát vezető portugál Artur Carlos de Barros Basto mérnök-katonatiszt volt, aki 33 évesen vált az ortodox zsidó vallás követőjévé.

Az első világháborús szolgálatáért kitüntetett Barros Basto kapitány Porto városában zsinagógát, hetilapot és zsidó iskolát (jesivát) alapított. Ám amikor a helyi vezetők tudomást szereztek tevékenységéről és annak lehetséges következményeiről, a közösségi erkölcsök meggyalázásával vádolták meg és bezáratták a jesivát. Habár később az eljárást megszüntették, a százados ügye a védelmi minisztérium elé került, amely végül mégis megfosztotta rangjától, és 1943-ban minden további bizalmat megvontak tőle.

Az Amishav elnöke, Michael Freund a portugál nagykövetnek címzett levélében Izrael állam álláspontját terjesztette elő, miszerint hatvan évvel Barros Basto százados elítélése után ideje van a megbocsátásnak.

Barros Basto egy olyan időszakban lépett fel a zsidó vallás mellett, amikor azt a portugál kormány és a katolikus egyház minden eszközzel üldözte. Az Amishav elnöke elmondta, hogy a portugál nagykövet ígéretet tett a százados rangjának halála utáni visszaadására, illetve történelmi szerepének tisztázására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár