2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori födémet találtak Brigetióban az ELTE régészei 

2013. július 23. 15:00 MTI

Magyarországon egyedülálló módon épségben maradt római kori födémet találtak Brigetióban, azaz Komárom szőnyi városrészében az ELTE ókori régészeti tanszékének hallgatói - közölte kedden az MTI-vel Borhy László ásatásvezető egyetemi tanár. Az idei feltárások eredményéről szerdán két órakor nyílt bemutatót tartanak a vásártéren.

A tavaly feltárt pincét tovább ásva, egy méteres mélységből került elő a beszakadt helyiség födémje, 16-22 centi széles, egymással párhuzamosan futó pallók és alattuk a tartógerendák - ismertette az ásatásvezető régész.

Borhy László tájékoztatása szerint ilyen épségben megmaradt födém felfedezésére az elmúlt évtizedekben nem volt példa Magyarországon. A leletből rekonstruálható a teljes római kori födémszerkezet, a szögelések, a csapolások módja. A környezetében talált edények és töredékek alapján a szerkezetet a Krisztus utáni 200-230-as években készíthették.

A födém alatt pincéből különböző tárolóedények, amforák, dörzstálak töredékei és a bennük tárolt gyümölcsök és növények, köztük datolya, alma, barack, körte és olíva magjai kerültek elő, de számos olívabogyóra és datolyára bukkantak megkövült, összeszáradt állapotban.

Brigetio a távolsági kereskedelem célpontja volt. Hispániából, Itáliából szállítottak ide csemegéket, erre utal a korabeli csomagolóanyag, az amfora, amelyekben légmentesen lezárva nagy távolságokra tudták eljuttatni olajat, bort, olívabogyót, fahéjat, de osztrigát is szállítottak ide - mondta Borhy László.

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani. A település az egykori római határ, a limes mentén jött létre. Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Először a légiótábor jött létre, amelynek a vonzáskörzetében kialakult a táborváros, a katonai városnegyedtől 2-3 kilométerre pedig a bennszülött népesség lakhelyeként szolgáló civil település létesült. A rendszeres ásatásokkal az egykori polgárváros központját tárják fel. A szerdán 14 órakor kezdődő nyílt régészeti bemutató után 16 órakor a "Rómaiak a Dunakanyarban" címmel nyílik időszaki régészeti kiállítás a Klapka György Múzeum főépületében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár