2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Hasfelmetsző Jackről

2013. június 4. 14:31

1. 1888 és 1891 között tizenegy prostituáltat öltek meg brutális kegyetlenséggel a londoni Whitechapel negyedben. Legkevesebb öt esetet a Hasfelmetsző Jack néven ismertté vált sorozatgyilkosnak tulajdonítanak.

2. Annak ellenére, hogy – főként a bulvársajtónak köszönhetően – rengeteg gyanúsított felmerült az ügyben, Hasfelmetsző Jack kiléte máig ismeretlen.

3. Gyanúba keveredett Viktória királynő unokája, Albert Viktor is, aki egy elmélet szerint azután kezdte meg bosszúhadjáratát, hogy egy prostituált megfertőzte szifilisszel.

4. Egy elmélet szerint a fekete mágiában járatos Robert D’Onston Stephenson nevű orvos volt Hasfelmetsző Jack, ha ugyanis a gyilkosságok helyszíneit összekötjük, egy okkultista jelképet kapunk.

5. Sir Arthur Conan Doyle szerint a tettes egy magát bábának álcázó nő lehetett. A gyanúsítottak között az egyetlen nő a szeretője feleségét és kislányát meggyilkoló Mary Pearcey volt.

6. A gyilkosságok során elkövetett csonkítások egyre brutálisabbá váltak. A gyilkos az utolsó áldozat belső szerveit szinte teljesen eltávolította, szívét kitépte, az arcát pedig szétszabdalta.

7. Az ügy kapcsán Thomas Bond sebészt kérték fel, hogy a bűnjelek alapján adjon jellemzést az elkövetőről. Sokan emiatt Bondot tartják a történelem első bűnügyi profilozójának.

8. Hasfelmetsző Jack több száz levele közül a legtöbb hamisítvány, három hitelessége azonban kérdéses, de valószínű, hogy ezeket is egy újságíró írta a példányszám növelése érdekében.

9. Az ún. „Kedves főnök”-levelet az írója Hasfelmetsző Jackként szignálta. A whitechapeli sorozatgyilkost mindaddig Bőrköténynek nevezték.

10. Alfred Hitchcock még 1927-ben készített egy némafilmet a sorozatgyilkosról, az ügyben nyomozó Abberline felügyelő szerepét pedig Michael Caine és Johnny Depp is eljátszotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár