2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már négyezer éve települtek be indiaiak Ausztráliába

2013. január 15. 10:31 MTI

Az ausztrál őslakosok jóval az európaiak érkezése előtt "fogadtak" vendégeket a mai India területéről. Új génkutatások bebizonyították, hogy négyszer évvel ezelőtt dél-ázsiai emberek szálltak partra Ausztráliában.

A kutatók 344, a világ különböző részeiről származó ember génállományát vizsgálták, köztük észak-ausztrál őslakosokét, illetve India és Indonézia lakóiét. Az eredmények szerint 141 generációval korábban - tehát mintegy 4230 évvel ezelőtt - az indusok és az ausztrálok kontaktusba léptek egymással - írják a szakértők a Proceedings című szaklapban.

Érdekes módon ugyanebben az időben számos más változás is történt Ausztráliában - mondta el Pugach. Hirtelen másfajta kőszerszámokat használtak. A dingó is ekkoriban bukkant fel először a területen, alaktani szempontból pedig a dingó nagyon hasonlít az indiai kutyára. Pugach szerint van összefüggés a génáramlat és a régészetileg bizonyított változások között.

Ausztrália negyvenezer éve lakott kontinens. Eddig szakértői körökben az a nézet uralkodott, hogy a terület az európaiak érkezéséig teljesen izolált volt. A Max Planck Intézet kutatói szerint Ausztrália, Új-Guinea populációja és a Fülöp-szigeteken élő mamanwák eredete is közös. A tudósok becslése szerint ezek a csoportok mintegy 36 ezer éve váltak külön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár