2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Silbury Hill

2013. január 9. 11:14

Az egyik vezető régész szerint illegális mászók veszélyeztetik Silbury Hillt, Európa legnagyobb mesterséges dombját.

Az Avebury mellett, Wiltshire-ben található Silbury Hill Európa legnagyobb mesterséges dombjának számít. Jim Leary, a Silbury Hill története című könyv írója szerint a legújabb régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a domb védelmi funkciót töltött be az angolszász időben. „A töltés neolitikum kori és az angolszász korszakból származó anyagokat tartalmaz, míg a domb tetejét a középkorban alakították ki, 1000 körül” – mondta el Leary.

A három rétegből álló, 40 méter magas domb egyik rejtélye az volt, hogy ezt folyamatosan, vagy hosszú megszakításokkal építették-e. Az építés az i. e. 28. században kezdődött, de vizsgálatok a fő építési korszakát az i. e. 24. századra becsülik, a rézkor vége felé, a bronzkor kezdetére. A legutóbbi ásatások során egy oszlop helyére bukkantak, amely egy angolszász kori fakerítés létezéséről árulkodik, míg belül egy kisebb erőd lehetett. Leary szerint az angolszászok a viking betörésektől akarták megvédeni ily módon magukat. A portyázó hadak dolgát nagyban megkönnyítette a domb mellett húzódó római kori út, amely az ellenség felvonulását segítette elő.

Silbury Hill most azonban veszélyben van, köszönhetően az elmúlt időszak heves esőzéseinek és az illegális hegymászóknak. A dombot hivatalosan évtizedek óta nem lehet megmászni, sokan azonban fittyet hánynak a hatóságok tiltó határozataira. A dombot jelenleg egy árok választja el a környező részektől, amelyek az utóbbi időben teljesen víz alá kerültek. Leary szerint ez egyáltalán nem ritka: 2000-ben és 2007-ben is óriási esőzéseket tapasztaltak, a „domb pedig már 4500 éve áll, s állni is fog, bármilyen legyen az időjárás,” bár a mászók sok kárt tehetnek benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár