2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Nagy Sándor felesége és fia sírját

2012. október 10. 12:00

Észak-Görögországban, Amfipolisz városához közel, Serres mellett tárták fel azt a sírt, amely a feltételezések szerint Nagy Sándor felesége, Rhóxané és fia, IV. Alexandrosz földi maradványait rejti - olvasható a Greek Reporter angol nyelvű görög hírportál cikkei között.

A kör alakú bekerített terület átmérője 3 méter, magassága szintén, a sírhely pedig egy urbánus területen, Amfipolisz apró városához közel található. Ugyan az első hírek arról szóltak, hogy ezen a helyen nyugodhat a makedón uralkodó, Nagy Sándor felesége, Rhóxané, és fia, IV. Alexandrosz, Katerina Peristeri kutatásvezető felhívta a figyelmet: túl korai lenne még az elhunytak kilétéről beszélni. Bár a terület már 1965 óta ismert, a szakembereknek először nyílt alkalmuk ásatást folytatni a helyszínen. A projektre nem különítettek el forrást, így csak a sír egyes részei kerültek napvilágra.

„Természetesen ilyen bekerített területet még nem láttunk – sem Verginában, sem máshol Görögország területén, efelől nincs kétségem. Azonban a további, történelmi alakokkal kapcsolatos asszociációkat vagy feltételezéseket még korainak tartom a bizonyítékok elenyésző száma miatt, a pénzügyi nehézségek következtében ráadásul egyelőre nem tudjuk folytatni a sír feltárását” – összegzett Peristeri.

Nagy Sándor a baktriai vár elfoglalásakor, i.e. 327-ben vette feleségül a szépséges Rhóxanét, akibe az ókori életrajzírók szerint a makedón uralkodó azonnal szerelmes lett. Rhóxané, férje halála után, i. e. 323 augusztusában fiút szült, akit IV. Alexandrosz néven királlyá választottak. Egyes vélekedések szerint Rhóxané ölte meg férjét, akit állítólag sztrichninnel mérgezett meg. Antipatrosz fia, a nagyravágyó Kasszandrosz Makedóniába visszatérve ölte meg Nagy Sándor özvegyét és fiát, a később egyeduralkodóvá előlépett IV. Alexandroszt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár