2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nő irányíthatta az egyik ókori közel-keleti települést

2012. október 9. 15:55

Egy bizonyos Abi'el irányíthatta az egyedülálló kultusszal rendelkező, a Napistent imádó ókori közel-keleti települést, a mai Egyesült Arab Emirátusok területén fellelhető ed-Durt, ahol a feltételezések szerint kalózok is élhettek.

Ed-Dur az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb régészeti lelőhelye. A terület az Al Beidha-tóra néz le, s magas homokdűnék óvják a térség uralkodó északi, partmenti szelétől a vidéket.

Komoly vitát generált legutóbb annak a pénzérmének a felfedezése, amelyen egy bizonyos Abi’el neve olvasható arámi nyelven. Ed-Durnál eddig mintegy 120, különböző méretű és alakú réz- és ezüstérmét találtak. Ezek többnyire az ókori attikai súlymértéket követik: az obolosz fél gramm tömegű volt, ezt követte a drachma (4-5 gramm) és a tetradrachma (14-17 gramm).

„Az egyik legnagyobb problémánk, hogy a pre-iszlám rituálék és történetek nagy része nincs lejegyezve, s egyre kevesebb olyan szakember van a világon, aki olvas arámi nyelven vagy ért más ókori dialektust” – mondta el Ernie Haerinck, a kutatás egyik vezetője.

A helyben vert érmék egyikén olvasható Abi’el neve, aki a helyszínen dolgozó régészek szerint ed-Dur vezetője lehetett. Az autonómiát, a politikai és gazdasági függetlenséget tanúsító érmelés konstatálásán túl több, eleddig megválaszolatlan kérdés is felmerül a pre-iszlám lelőhellyel kapcsolatban. Haerinck szerint például római szövegek utalnak arra, hogy a területen kalózok verhettek tanyát, s a tengereken rajtaütött hajók rakományaival térhettek vissza kalandozásaikból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár