2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kontinentális Európa első bronzkori városa

2012. október 2. 08:47

Hasonló jegyeket még nem figyeltek meg bronzkori építménynél, háromméteres vastag falával, négy méterenként álló, akár a hét métert is elérő négyszögletes tornyaival, hatalmas bejáratával és a csúcsíves boltozatos kapujával a 4200 éves spanyolországi La Bastida a maga korában teljesen egyedülálló volt Európában.

A fal egy négy hektár területű, dombon álló várost védelmezett egykor. Az építészeti elemek egy keleti stílusú, militarizált társadalomra emlékeztetnek, a Mediterráneum ősi civilizációinak modelljére, mint például amilyen Trója második városa is volt. Az árulkodó jegyek ravasz védelmi stratégiát jelölnek, amely a maga korában a harc egy új módszerét képviselte. Az erőszak és az osztályalapú hatalmi struktúra alapvető feltétele volt az Ibériai-félsziget közösségeinek fejlődésében a soron következő hét évszázadban.

A Murcia Régió Kulturális Tanácsának és a Barcelonai Egyetem oktatóihoz kötődő felfedezés új kérdéseket vetett fel a kutatókban, hogy vajon mennyit tudunk az európai gazdasági és politikai egyenlőtlenségek eredetéről, a katonai formációkról, s hogy vajon milyen szerepet játszott az erőszak az identitás formálódásában.

Az elmúlt évek felfedezései világossá tették, hogy La Bastida fontos szerepet játszott a prehistorikus Európában. La Bastida Kréta minószi civilizációjához hasonlóan az erőt képviselte a régióban, az idei régészeti feltárások pedig megerősítették: a maga idejében egyedülálló város i. e. 2200 táján politikai és katonai szempontból egyaránt Európa legfejlettebb településének számított.

Eddig hat tornyot tártak fel egy 70 méter széles fal mentén, bár az erődítmény teljes kerülete a 300 métert is meghaladhatta. La Bastida a támadás és a védekezés művészetében is újdonságot képviselt. Az építmény kizárólag katonai célra készült, ami abban az időben szinte teljesen ismeretlen volt Nyugat-Európában. A mészhabarcs kivételes szilárdságot biztosított a falnak, ráadásul rendkívül megnehezítette a támadók munkáját a kívülről történő felkapaszkodásnál. A bejárati kapu tökéletes mérnöki munkával illeszkedett a falba. A kontinentális Európa első bronzkori városában a 400 ezer liter víz befogadására alkalmas medence is a város fejlettségéről és komplexitásáról árulkodik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár