2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a Ptolemaioszok egykori központját

2012. szeptember 27. 15:09

Régészek az egyiptomi Ptolemaioszok egykori központja, Thmuis helyén végeznek ásatásokat, azon a helyen, ahol kétezer éve még pezsgő kereskedelmi élet folyt, s amely város az arab hódítás után is megőrizte jelentőségét.

Régészek és diákok folytatnak ásatásokat a Nílus deltájában, a mai Manszúra városa mellett, ahol egykoron a virágzó Tel Timai, az ókori Thmuis kikötőjének romjai állnak. A város az időszámításunk előtti második és első században élte fénykorát, s a Ptolemaioszok központja volt. Eddig ugyan kevés ásatást végeztek a területen, de az biztos, hogy a kikötő egyike azon kevés helynek a Nílus-deltában, ahol papiruszokat találtak. Ezekre még a 19. század végén Edouard Naville bukkant egy római ház – ő így fogalmazott – könyvtárában.

A dokumentumgyűjtemény azonban a tűz martaléka lett, s bár Naville megpróbálta őket megmenteni és hazaszállítani, csak keveset tudott megőrizni az utókor számára. A Kairói Múzeumban illetve az alexandriai Grékó-Román Múzeumban jelenleg márvány- és néhány bronzszobrot, valamint csodálatos hellenisztikus és római kori mozaikdarabokat őriznek.

Thmuis (jelentése: „új föld”) nevét először Hérodotosz említi történeti munkájában. Az ásatások rámutattak, hogy a közeli Mendes – amely valószínűleg Thmuis előtt volt az Egyiptomot irányító Ptolemaioszok központja – az i.e. 4-3. században kezdett elnéptelenedni, s ezzel párhuzamosan nőtt meg a kikötőváros befolyása. Mendes valószínűleg a Nílus folyásának megváltozása miatt veszített jelentőségéből, s ennek köszönhette Thmuis, hogy a városban kikötőt építettek.

A város Josephus Flavius A zsidó háború című munkájában is felbukkan. Ebben Flavius elbeszéli, hogyan hajózott a későbbi császár, Titus a Níluson és kötött ki Thmuisnál. A település a második századra a mendesi nomosz (egyiptomi közigazgatási egység) központja, a negyedik században Egyiptom egyik legfontosabb városa, később pedig a korai kereszténység egyik központja lett; innen származott az Alexandriában mártírhalált halt Phileas, valamint Anba Mennas is. A város jelentősége a 641-es arab invázió idején sem kopott meg; valószínűleg a 10. században, egy lázadás idején néptelenedett el.

.

A város feltárását a Hawaii Egyetem kutatói kezdték meg még 2007-ben. Később csatlakoztak hozzájuk az egyiptomi Régiségügyi Legfelső Tanács szakemberei, akik a kikötő északi részén folytattak ásatásokat. A feltárt leletek – többek között kerámiák, érmék – rámutattak, hogy a kikötőt V. Ptolemaiosz ideje alatt rombolták le, ahogyan arról a rosette-i kő és más szöveges források is beszámolnak. De találták már egy törött Ízisz-szobrot, előkerült egy szentély, valamint egy Nagy Sándor kora előtti égetőkemence maradványa is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár