2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2200 éve is fontos volt a hajdivat

2012. augusztus 29. 11:13

Régészek a Törökország északnyugati részén lévő Çanakkale tartomány Ayvacık körzetében egy több mint kétezer éves hajtűt fedeztek fel. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy már az ókori társadalmakban is megfigyelhető volt a szépség iránti vágy.

„Az újabb hajtű felfedezése azt sugallja számunkra, hogy nagy lehetett az irántuk való kereslet és igény az ókorban. Az ásatásokból levonhatjuk a következtetést, miszerint egy kis műhely lehetett itt, amely hajtűket gyártott” – mondta Nurettin Arslan, a Çanakkale Onsekiz Mart University professzora és az ásatások vezetője. Majd hozzátette: a kor hölgyei nagy jelentőséget tulajdoníthattak az ápolt külsőnek és az eleganciának.

Arslan megemlítette, hogy az ókori város több pontján találtak már hajtűket, azonban a legtöbbet az agorán fedezték fel, mivel ott folyamatos az ásatás. Az egyéni díszítést figyelembe véve a kutató úgy véli, a lelet az időszámításunk előtti 2. századig nyúlik vissza, tehát 2200 éves.

A hajtűk különböző állati csontokból készültek, mondta a kutató. „Ennek a terméknek nem csupán egy felhasználási célja volt. A korábbi ásatások példáiból tudjuk, hogy nyakláncként és kis kanálként is használták tulajdonosaik” – tette hozzá.

Arslan szerint a hajtű a legegyszerűbb módja annak, hogy az ókori görög társadalomban különbséget tegyenek a szolgák és a szabad asszonyok között. „Az összes ókori asszony ugyanolyan ruhát hordott, azonban a szolgáknak rövid, a szabad nőknek pedig hosszú hajuk volt. Azt is tudjuk, hogy a hajmodellek minden évszázadban különbözőek voltak. A szobrok és az érmék nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a hajmodelleket kronologizálni tudjuk” – mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár