2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt férfinak lenni a középkorban?

2012. augusztus 24. 18:25

Nő az érdeklődés a középkori vallásos maszkulinitás témája iránt, amelyről a napokban nemzetközi konferenciát is szerveztek.

Egyre nagyobb az érdeklődés a középkori vallásos férfiképpel kapcsolatos kutatás iránt, amelyben két akadémikusnak különösen nagy szerepe van. A Huddersfield Egyetem két kutatója, Pat Cullum és Katherine Lewis legutóbb konferenciát szerveztek a témában, ahol a világ összes pontjáról várták a szakembereket, s egy új kezdeményezést is útjára indítottak.

A Püspök szeme a híres Lincoln-katedrálisban található festett üvegről kapta a nevét, a projekt célja pedig az, hogy kétévente konferenciát rendezzenek a témakörben, de indítottak egy két évre szóló ösztöndíjprogramot is.

Cullum és Lewis 12 évvel ezelőtt tette kutatásuk tárgyává az úgynevezett vallásos maszkulinitást, mivel úgy gondolták, hogy a középkori nőképre sokkal nagyobb figyelem hárul. Az azóta eltelt években a munkamódszerek kiforrták magukat, egyre több szakember dolgozik a területen, s egyre több forrás áll rendelkezésre.

A Huddersfield Egyetem által szervezett konferencia tematikája a 6-16. századot ölelte fel, s a katolikus egyházon kívül a zsidóság és az ortodox egyház is terítékre került, de előjöttek olyan témák, mint például Assisi Szent Ferenc és a Buddha tevékenységének összehasonlító elemzése.

A Püspök szeme

Az előadások központi témája a papok cölibátusa volt, amellyel kapcsolatban először a 10. században mondta ki a pápaság, hogy a papoknak nőtlenséget kellene fogadniuk, de kétszáz évbe telt, mire az ideát szélesebb körben is elfogadták.

„Számos magyarázat volt rá, kezdve attól, hogy egy papnak Krisztust – aki maga is nőtlen volt – kell követnie, valamint hogy egy olyan férfinak, aki szentségeket oszt ki, nem szabad, hogy beszennyezze magát a szexuális cselekedetekkel” – fejtette ki Cullum. Később az egyház gyakorlati megfontolásokból is a papok önmegtartóztatását hirdette, mivel csak így tudták egyben tartani a vagyonukat, amely egy esetleges házasság esetén tovább aprózódott volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár